Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Προετοιμασίες για επανασύνδεση οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο της Κορέας


koreatimes


Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έφτασαν στο βουνό Geumgang στον Βορά την Τετάρτη, για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις εκεί για επερχόμενες επανασυνδέσεις χωρισμένων μελών οικογενειών. Συνολικά 20 αξιωματούχοι του υπουργείου Ενοποίησης, ο Ερυθρός Σταυρός καθώς και η Hyundai Asan και ο εξωτερικός συνεργάτης της θα παραμείνουν εκεί μέχρι την Παρασκευή, για να ελέγξουν τις συνθήκες της αίθουσας για τις συγκεντρώσεις, καθώς και τα καταλύματα στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές και ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις. "Θα επιθεωρήσουμε προσεκτικά τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε η επανένωση των διαχωρισμένων μελών οικογενειών να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με επιτυχία", δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ανθρωπιστικής συνεργασίας του υπουργείου, Kim Byung-dae, στο Διακορεατικό  Γραφείο Διαμετακόμιοσης , πριν κατευθυνθεί προς τον Βορρά.



Μετά την επιστροφή των αξιωματούχων, η Νότια Κορέα θα αρχίσει να στέλνει εργαζόμενους για να ξεκινήσει την επισκευή των εγκαταστάσεων στο Βορρά.
Οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν για σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Την περασμένη εβδομάδα, τα δυο κορεατικά κράτη συμφώνησαν στις συνομιλίες του Ερυθρού Σταυρού να πραγματοποιήσουν συνάντηση για τα μέλη οικογενειών που χωρίστηκαν από τον Κορεατικό Πόλεμο  του 1950-1953, από τις 20 Αυγούστου ως τις 26. Τα δυο κορεατικά κράτη θα αρχίσουν να επιβεβαιώνουν τα μέλη των οικογενειών που ζουν ακόμα στις 3 Ιουλίου και θα ανταλλάξουν τον τελικό κατάλογο των συμμετεχόντων μέχρι τις 4 Αυγούστου. Οι επανασυνδέσεις οργανώθηκαν ως επακόλουθο της συμφωνίας στην Διακήρυξη του Panmunjeom που επετεύχθη στη διακορεατική σύνοδο κορυφής στις 4 Απριλίου. Η επανάληψη των επανασυνδέσεων ήταν ένα πιεστικό ζήτημα, επειδή τα περισσότερα από τα μέλη των οικογενειών που ζουν ακόμα είναι τώρα 70 ετών και άνω.



Από τους  131.531 που έχουν εγγραφεί στην κυβέρνηση, 57.920 είναι ακόμα ζωντανοί.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2000, μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ προέδρου της Νότιας Κορέας και του αρχηγού της Βόρειας Κορέας - Kim Dae-jung και Kim Jong-il. Από τότε, 19 ακόμη συναντήσεις επέτρεψαν σε περίπου 20.000 ανθρώπους να συναντηθούν με τους από καιρό  χαμένους συγγενείς τους - αλλά αυτό είναι μόνο το 15% του συνολικού αριθμού. Φωνές έχουν αυξηθεί πρόσφατα για να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε συνάντηση, καθώς είναι ηλικιωμένοι. Στις συγκεντρώσεις τον Αύγουστο θα λάβουν μέρος 100 συμμετέχοντες από το Νότο και το Βορρά. Κάθε μέλος μπορεί να συναντηθεί με έως και πέντε μέλη της οικογένειας.



Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιδιώκει επίσης να επιτρέψει στα μέλη των οικογενειών να επισκέπτονται τις πατρίδες τους στο Βορρά, καθώς και να τους επιτρέπουν να ανταλλάσσουν επιστολές, ως μέσο για να διατηρούν επαφή, αντί να πραγματοποιείται απλώς ένα έκτακτο γεγονός. Ο Ερυθρός Σταυρός πρόκειται να διεξαγάγει πρόσθετες συνομιλίες για να συνεχίσει τις συζητήσεις για τις επανασυνδέσεις καθώς και για άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι οι έξι Νοτιοκορεάτες που κρατούνται επί του παρόντος στο Βορρά και 12 εργαζόμενοι σε εστιατόρια της Βόρειας Κορέας οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν αποστατήσει στο Νότο, αλλά ενδέχεται να έχουν απαχθεί. Κάθε πλευρά καλεί για επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...