Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η βία (δυσ)λειτουργεί

Αποτέλεσμα εικόνας για non violence painting

Πολλές φορές συναντώ στο διαδίκτυο(ιδίως στο αγγλόφωνο)τη φράση "η βία λειτουργεί"(violence works)με την ανάλογη επιχειρηματολογία.Η βία παρουσιάζεται ως κινητήριος μοχλός στην ιστορία(πόλεμοι),στην κοινωνία,στην προσωπική ζωή.

Μου φαίνεται εντελώς οξύμωρο αυτό το σχήμα.Η βία δεν μπορεί να λειτουργεί,γιατί η βία η ίδια είναι δυσλειτουργία.Εμφανίζεται όταν η κοινωνία δεν λειτουργεί σωστά ή δεν λειτουργεί καθόλου.Η δυσλειτουργία μπορεί να αποφέρει μόνο δυσλειτουργικές καταστάσεις και τίποτα άλλο.Το να λέμε ότι η βία λειτουργεί είναι σαν να λέμε ότι η ευθανασία φέρνει ζωή ή πως η έκτρωση γεννά.

Καμία βίαιη επανάσταση δεν έφερε ποτέ το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.Όπου επικράτησαν βίαιες επαναστάσεις το αποτέλεσμα ήταν περαιτέρω βιαιότητες,συγκρούσεις,βασανιστήρια,διωγμοί.

Ακόμα και η βία σαν αυτοπροστασία,μπορεί αρχικά να λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά το μόνο που θα έχει σαν αποτέλεσμα θα είναι τον βαρύτερο εξοπλισμό και την πιο άγρια συμπεριφορά των κακοποιών(εδώ βέβαια τίθεται και θέμα πολιτείας και της δυνατότητας να προστατεύσει τους πολίτες της).

Η βία,σε οποιαδήποτε μορφή-σωματική βία,λεκτική βία,επιβολή απόψεως ή θελήσεως,ψυχολογική κ.ο.κ-δεν μπορεί να δημιουργήσει κάτι.Συσσωρεύει μόνο μίσος,τάση εκδίκησης και κακία.Το μόνο που γεννά είναι πιο έντονη βία σαν απάντηση σε αυτήν που ασκείται.

Ο αγαπημένος μου άγιος,ο Μωϋσής ο Αιθίοπας,ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε μέσα στη βία.Ποτέ του δε γνώρισε άλλο τρόπο ζωής.Η βία ήταν ο τρόπος που επικοινωνούσε με τους άλλους.Ήταν η γλώσσα του.Όμως όταν είδε τη ζωή των ασκητών της ερήμου,μια ζωή χωρίς βία στην πράξη και όχι στη θεωρία,αποκήρυξε μια για πάντα τον προηγούμενο βίαιο βίο του και τότε (ανα)γεννήθηκε.

Ζούμε σε εποχή που η βια πια προκρίνεται όλο και περισσότερο σαν λύση στα διάφορα προβλήματα γύρω μας.Μέχρι τώρα το μόνο που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι η άσκηση ολοένα και πιο ακραίας βίας.Κι όμως ακόμα συνεχίζουμε.Προτιμούμε να ακολουθούμε τον στρατηλάτη Ατίλλα και όχι τον αββά Μωϋσή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...