Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πορεία ειρήνης 700 χλμ στο Αφγανιστάν

a

presstv.com

Μετά από περπάτημα εκατοντάδων χιλιομέτρων στο Αφγανιστάν, δεκάδες  διαδηλωτές για την ειρήνη έφτασαν στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ, καθώς η μαχητική ομάδα των Ταλιμπάν τερματίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνεχίζει τις επιθέσεις της.

Εξαντλημένοι μετά το 700 χιλιομέτρων ταξίδι τους, οι διαδηλωτές περπάτησαν σε διπλές γραμμές μέσα στη Καμπούλ τη Δευτέρα, φωνάζοντας: "Θέλουμε ειρήνη!" Και "Σταματήστε τις μάχες!"

"Θέλουμε οι άνθρωποι μας να παραμείνουν ενωμένοι για ειρήνη και να ξεφορτωθούν αυτή τη μιζέρια για την επόμενη γενιά", δήλωσε ο Mohammad Naikzad, ένας από τους διαδηλωτές. "Καλώ και τις δύο πλευρές - την κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν - για όνομα του Θεού ... να βρούμε έναν δρόμο για ειρήνη και συμφιλίωση".


Οι διαδηλωτές έχουν λάβει μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τώρα απολαμβάνουν ισχυρή δημόσια υποστήριξη.

Η πορεία, που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη του είδους στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία και απεργία πείνας στο Λάσκαρα Γκα, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Helmand που είναι ένα προπύργιο των Ταλιμπάν.

Στις 9 Ιουνίου, οι Ταλιμπάν ανήγγειλαν με μια ανακοίνωση ότι συμφώνησαν στην εκεχειρία που πρότεινε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η πορεία των ειρηνιστών ήρθε μια μέρα αφότου οι  Ταλιμπάν, οι οποίοι πριν από την ξένη εισβολή στο Αφγανιστάν έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν θα επεκτείνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός τους με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.


Ωστόσο, η κυβέρνηση επέκτεινε το Σάββατο τη δική της κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν για άλλες 10 ημέρες.

"Ελπίζουμε ότι οι Ταλιμπάν θα δεχθούν την έκκληση του Αφγανικού έθνους για ειρήνη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης Μοχάμαντ Ραντμανές.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις τους, στοχεύοντας σε ξένες και αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι μαχητές "διατάσσονται να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ξένων εισβολέων και των εγχώριων στρατιωτών τους ως συνήθως", ανέφερε η ομάδα σε δήλωση.

Αφού ανακοίνωσαν την άρνησή τους να παρατείνουν την εκεχειρία, τα μέλη των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε δυνάμεις ασφαλείας σε πολυάριθμες περιοχές του ανατολικού και νότιου Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι στο AFP, αλλά δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τις απώλειες.

Η πενταετής κυριαρχία των Ταλιμπάν στο μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν έληξε όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2001, στο πλαίσιο του επονομαζόμενου πολέμου της Ουάσινγκτον κατά της τρομοκρατίας.

Παρά την παρουσία ξένων στρατευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα από τότε, όχι μόνο συνεχίστηκε η βία, αλλά και η τρομοκρατική ομάδα Daesh(ΙΚ) εισήλθε στη χαοτική σκηνή στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...