Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το Πατριαρχείο Αντιόχειας για τις τελευταίες εξελίξεις στα εκκλησιαστικά θέματα

Αποτέλεσμα εικόνας για patriarchate antioch painting
araborthodoxy

Λαμβάνοντας υπόψη τον πρόσφατο γύρο αντιδράσεων από όλο τον ορθόδοξο κόσμο στις προσπάθειες να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχισματικών ομάδων στην Ουκρανία ως αυτοκέφαλη εκκλησία, το ακόλουθο απόσπασμα από το (ποτέ πριν μεταφρασμένο) ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Αντιόχειας στις 30 Απριλίου φέτος είναι ενδιαφέρον. Η μετάφραση αυτή είναι, φυσικά, ανεπίσημη:



Οι πατέρες της συνόδου εξέτασαν τις εξελίξεις που συμβαίνουν στον ορθόδοξο κόσμο όπου εκδηλώνονται εθνοτικές και εθνικιστικές διαμάχες και συγκρούσεις και καταβάλλονται προσπάθειες για την αλλαγή των ορίων των πατριαρχεων και των αυτοκέφαλων εκκλησιών, κάτι που η Εκκλησία της Αντιόχειας γνώρισε και από το οποίο εξακολουθεί να υποφέρει , λόγω της παραβίασης των κανονικών συνόρων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και της καθιέρωσης μιας επονομαζόμενης κής του δι"επισκοπής" στο Κατάρ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να επιστρέψει στην αρχή της ομοφωνίας των αυτοκέφαλων εκκλησιών κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Είναι μια αρχή που από καιρό βοήθησε τον Ορθόδοξο κόσμο να αποφύγει περαιτέρω κατακερματισμό και σχίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...