Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Για την ημέρα του Αγίου Λουκά Συμφρουπόλεως

Αποτέλεσμα εικόνας για saint luke of crimea

Σε γιορτές όπως η σημερινή του Αγίου Λουκά του Ιατρού,στριφογυρίζουν στο μυαλό μου  διάφορες φράσεις από τις αποστολικές και ευαγγελικές περικοπές.Όπως το "τέτοιος  αρχιερέας μας χρειαζόταν" και "τα πρόβατα αυτόν ακολουθούν,διότι γνωρίζουν την φωνή του ποιμένα τους".
Πράγματι,ο άγιος Λουκάς ήταν ένας αρχιερέας,ένας ποιμένας που χρειαζόταν στον πολύπαθο πιστό λαό της Ρωσίας.Σε εποχές σκοτεινές και δύσκολες,στάθηκε δίπλα στο ποίμνιό του,έδειξε αγάπη,τους κράτησε ενωμένους,ενώ δε δίστασε να προσφέρει αυτή την αγάπη και τη βοήθειά του ακόμα και σε ανθρώπους με άλλη θρησκευτική πίστη ή και καθόλου πίστη.Αγαπούσε και βοηθούσε  ακόμα και ανθρώπους που τον καταδίωξαν.


Ο άγιος Λουκάς δεν διοικούσε με πυγμή αλλά με συμπόνια,δεν απαιτούσε σεβασμό αλλά τον κέρδιζε με την καθημερινότητά του,δεν χώριζε τους ανθρώπους σε δικούς του και αντιπάλους αλλά τους αποδεχόταν όλους,ήταν ήρεμος και ελεήμων.
Είναι κρίμα που σχεδόν 2000 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ιδρύθηκε η Εκκλησία και ακόμα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον καλό ποιμένα από τον "μισθωτό",αυτόν που ενδιαφέρεται για τα δικά του και μόνο συμφέροντα,την εικόνα του,τη φήμη του.Που γίνονται ακόμα αποδεκτές συμπεριφορές βεντέτας εντός των εκκλησιαστικών χώρων.Που η συγχωρητικότητα έδωσε τη θέση της στο κουτσομπολιό.Κάποτε,έλεγε ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης,οι ποιμένες πέθαιναν για τα πρόβατά τους,σήμερα είναι οι ίδιοι που τα σκοτώνουν.Ακόμα χειρότερα στις δικές μας ημέρες το ίδιο το ποίμνιο τους χειροκροτεί κιόλας.
Κι όμως παραδείγματα όπως του Αγίου Λουκά στέκουν λαμπρά  και μας δείχνουν το σωστό.Μας δείχνουν προς τα που πρέπει να κινείται-και πως-κάποιος για να είναι πραγματικά ποιμένας και όχι μισθοφόρος.Με όλες τις αδυναμίες και τα πάθη που θα έχει μαζί του σαν άνθρωπος.
Ας μας δίνει ο Θεός φώτιση να ακολουθούμε άξιους ποιμένες και ποιμενάρχες ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να αυξηθούν και να έχουμε την ευτυχία να γνωρίσουμε κι άλλους σαν τον άγιο Λουκά τον Ρώσο τον οποίο παρακαλούμε σήμερα να πρεσβεύει για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...