Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Iboga,το ιερό φυτό της Γκαμπόν που κινδυνεύει

Gabon's sacred plant 'Iboga' under threat of extinction
africanews

Η Iboga, είναι ένα από τα ισχυρότερα ψυχεδελικά φάρμακα στον κόσμο. Το φυτό που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει βαθιές παραισθησιογόνες εκστάσεις, καλλιεργείται κυρίως στη Γκαμπόν και  απειλείται με εξαφάνιση.

Στο Oyem, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 372 χλμ. από το Libreville, ένας αγρότης, ο Hervé Omva ανέλαβε μια πρόκληση: να καλλιεργεί βιομηχανικά αυτό το φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών.

Εξηγεί πώς σχεδιάζει να πετύχει στην προσπάθειά του:


"Η ιδέα της φύτευσης, εξημέρωσης, ανάπτυξης φυτειών βοηθά στην προστασία του φυτού στο φυσικό περιβάλλον. Επομένως, όσον αφορά την προστασία, αυτό είναι ήδη μια πολύ σημαντική πτυχή. Αλλά, επίσης, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τεράστια διακίνηση που παράγει πολλά χρήματα αλλά δεν επιστρέφει τίποτα στη χώρα. Και έτσι, στο πλαίσιο αυτό, και στη διαδικασία της διαφοροποίησης της οικονομίας μας, αυτό το φυτό , νομίζω, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. "

Ο Nguema Maixent Sylvain είναι γλύπτης και μπορεί να το επιβεβαιώσει επειδή καταναλώνει τα προϊόντα δέντρων Iboga και σύμφωνα με αυτόν τον βοηθά να συγκεντρώνεται και να είναι επιδέξιος στο έργο του.

«Όταν χρησιμοποιώ την Iboga όταν κάνω την δουλειά μου, με εμπνέει, προωθεί το μυαλό μου. Μπορώ να μείνω μια ολόκληρη μέρα χωρίς να σκέφτομαι να πάω τουαλέτα , χωρίς να σκέφτομαι το φαγητό. Δεν σκέφτομαι καν να πιω νερό, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα με συνδέει με τον ιδιοφυή  εαυτό μου και έτσι είμαι πραγματικά συνδεδεμένος με την τέχνη μου », είπε.

Τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αποθέματα της Iboga έχουν αποδεκατιστεί από τους λαθροκυνηγούς που καταστρέφουν τα φυτικά αποθέματα για τη συγκομιδή φλοιού ρίζας προς πώληση στη μαύρη αγορά και στους παραγωγούς της γκρίζας  αγοράς.

Η κυβέρνηση της Γκαμπόν εξετάζει επί του παρόντος την ποινικοποίηση της διεθνούς διακίνησης της Iboga.

Το έτος 2000, η iboga χαρακτηρίστηκε εθνικός θησαυρός από το Συμβούλιο των Υπουργών

Απολαμβάνει προστασία και επίσημη αναγνώριση ως «στρατηγικό αποθεματικό πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...