Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Στον κόσμο τους...

5a40a6

Από τη στήλη Μελχισεδέκ

Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ζουν οι Μητροπολίτες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι το χάσμα που τους χωρίζει από τη νεολαία είναι απροσμέτρητο.
Εκτός αν θεωρούν νεολαία τα πιτσιρίκια που έρχονται στην Εκκλησία βαρυγκομώντας, επειδή τα τραβούν από το αυτί ο μπαμπάς και η μαμά.
Στο μυαλό μου οι Μητροπολίτες που προσελκύουν νέους δεν ξεπερνούν τους πέντε. Και εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μένα.

Δεν τα λέω εγώ για την απόσταση που χωρίζει την Εκκλησία από τη νεολαία. Το λέει και πρόσφατη έρευνα (Pew Research) που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα.
Μετά την Πολωνία, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι νέοι δεν έχουν επαφή με τη θρησκεία και την Εκκλησία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία στη χώρα τους!
Δεν μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για νέους. Ποιος φταίει γι' αυτή την κατάντια; Ολοι.
Η ηγεσία της Εκκλησίας, οι Μητροπολίτες που δεν εμπνέουν, που το μόνο που ξέρουν είναι να καταδικάζουν και δασκαλίστικα να νουθετούν τη νεολαία να έρθει στον «σωστό» δρόμο.
Οι γονείς που έμαθαν σε μια Εκκλησία για τους τύπους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, και που το να πας στην Εκκλησία είναι καταναγκαστικό έργο και όχι χαρά και ευκαιρία να πάρεις μια πνευματική ανάσα.
Οι μόνοι που σίγουρα δεν φταίνε είναι οι ίδιοι οι νέοι. Εμείς τους δίνουμε πατήματα και δικαιώματα, και έχουν κάθε δίκιο να γυρνούν την πλάτη τους.
Ο,τι «χτίζετε» τα τελευταία χρόνια, αυτό θα λάβετε πίσω ως αντάλλαγμα. Μια Εκκλησία μακριά από την κοινωνία, που θα τη θεωρούν οι νέοι φολκλόρ και ξεπερασμένη.
Μήπως θεωρούν πως οι νέοι είναι χαμηλής νοημοσύνης και πάντοτε οι παλαιοί είναι εξυπνότεροι; Κάποια στιγμή η υποκρισία αποκαλύπτεται.
Παράδειγμα πρόσφατο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Ο Αρχιερέας πιάστηκε σε βίντεο να κάνει τα μύρια όσα και παρ' όλα αυτά ο Πατριάρχης τον έχει και τον καμαρώνει και τον βάζει πρώτο πρώτο σε τελετουργίες. Κινούνται για ακόμα μία φορά με τη λογική «θα ξεχαστεί κι αυτό»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...