Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Εάν βρίσκεται ένα πτώμα στο δικό σου δωμάτιο,δεν θα έχεις χρόνο να πας στην κηδεία κάποιου αδελφού

Σχετική εικόνα

Ο Μωυσής γράφει στον Ποιμένα:"Εάν έχεις αμαρτήσει αρκετά στη δική σου ζωή και στο δικό σου σπίτι,δεν χρειάζεται να ψάξεις γι'αυτή κάπου έξω".Και πιο παραστατικά,ο Μωυσής και πάλι:"Εάν βρίσκεται ένα πτώμα στο δικό σου δωμάτιο,δεν θα έχεις χρόνο να πας στην κηδεία κάποιου αδελφού".Το ζήτημα εδώ δεν είναι η υποβάθμιση της αμαρτίας,αλλά το να μάθεις πως να την αναγνωρίζεις βλέποντας το κόστος που συνεπάγεται στον εαυτό σου.Εάν δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις σε σχέση με τις δικές σου ανάγκες,δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πουθενά-όσο θελκτικό είναι να πεις σε κάποιον,"ξέρω πως να σε βοηθήσω να λύσεις αυτό το πρόβλημα της ζωής σου και μην σε απασχολεί το δικό μου".


Η έλλειψη προσοχής και η σκληρότητα,που φανερώνουν απουσία συνειδητοποίησης των παραπάνω,συνιστούν για τόσους πολλούς ασκητές της ερήμου τη μείζονα αιτία αποτυχίας να κερδίσουμε τον αδελφό.Ο Ποιμήν φτάνει στο σημείο  να πει ότι αυτό είναι το ένα πράγμα που μπορεί να κάνει την οργή προς τον άλλον δικαιολογημένη.

Rowan Williams,το μυστικό της ερήμου,εκδ.Εν Πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...