Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Εκτέλεση σούφι στο Ιράν


payvand.com

"Είμαστε συγκλονισμένοι και λυπημένοι που ανακοινώνουμε ότι ο Mohammad Salas εκτελέστηκε σήμερα το πρωί", δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στο Twitter.

Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε θάνατο το Μάρτιο, μετά από αυτό που ο εδρεύων στο Λονδίνο παρατηρητής δικαιωμάτων χαρακτήρισε ως "υπερβολικά άδικη δίκη".

"Με μια βιασύνη για να αποδώσουν  δικαιοσύνη, οι αρχές έχουν καταπατήσει όλα τα δικαιώματα αυτού του ανθρώπου", δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Προστασίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Αμνηστία.


Ο Luther ανέφερε την άρνηση στον Mohammad Reza Salas να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης του και την απόρριψη «βασικών μαρτύρων υπεράσπισης που μπορούσαν να καταθέσουν ότι ήταν ήδη υπό κράτηση όταν σκοτώθηκαν οι τρεις αστυνομικοί».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σαλάς κατέθεσε ότι δεν σκότωσε σκοπίμως τους αστυνομικούς, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Τρεις αξιωματικοί έπεσαν νεκροί όταν έπεσε πάνω τους ένα λεωφορείο κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των οπαδών ενός από τα μεγαλύτερα τάγματα Σούφι του Ιράν στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο.

Οι οπαδοί του τάγματος Nemattolah Gonabadi, γνωστοί ως δερβίσηδες, διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη μελών της θρησκευτικής ομάδας, καθώς και γι τις φήμες ότι ο 90χρονος ηγέτης τους σύντομα θα συλλαμβανόταν από την αστυνομία, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι δεν είχαν τέτοια πρόθεση.

Δύο μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας Basij σκοτώθηκαν επίσης στις αψιμαχίες, ανέφεραν οι αρχές. Περίπου 300 δερβίσηδες συνελήφθησαν μετά από το βίαιο ξέσπασμα.

Ο Σουφισμός, ένας μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ, δεν είναι παράνομος στο Ιράν, αλλά ομάδες δικαιωμάτων κατηγορούν την ιρανική κυβέρνηση για παρενόχληση και διακρίσεις εις βάρος των οπαδών του, συμπεριλαμβανομένων των Gonabadis, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες σούφι.

Οι ομάδες δικαιωμάτων ζήτησαν επανειλημμένα από το Ιράν, μια χώρα από τις πρώτες σε εκτελέσεις στον κόσμο, να καταργήσει τη θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο ότι 507 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη χώρα πέρυσι - μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με αναφορά από το AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...