Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Σπουδάστρια αποβλήθηκε από Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επειδή είναι Μπαχά'ι


payvand.com

H Soha Izadi απελάθηκε από το πανεπιστήμιο της ιρανικής πόλης Zanjan, 207 μίλια δυτικά της Τεχεράνης, τον Μάρτιο του 2018 λόγω της θρησκείας της,της Μπαχάι, ενημέρωσε μιας πηγή κοντά στην οικογένεια της 21χρονης σπουδάστριας, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) στις 11 Ιουνίου 2018.


"Στις 14 Μαρτίου, όταν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου, το τμήμα κατάρτισης του πανεπιστημίου ήρθε σε επαφή με την κα Izadi και της είπε ότι έλαβε μια επιστολή από το τμήμα ηθικής του Οργανισμού Αξιολόγησης Εκπαίδευσης που έγραφε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις σπουδές της , "δήλωσε μια πηγή που ζήτησε ανωνυμία από το φόβο των αντιποίνων, στο CHRI.

"Το όνομά της αφαιρέθηκε ως φοιτήτριας από το πανεπιστήμιο και δεν μπορούσε πλέον να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα του", πρόσθεσε η πηγή.

Αφού έγινε αποδεκτή στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στις Βασικές Επιστήμες το 2015, η Izadi κέρδισε 150 μονάδες από το πανεπιστήμιο και είχε ως στόχο να λάβει το πτυχίο της το 2019.


Η Izadi, στους γονείς της οποίας είχε επίσης απαγορευτεί να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νεότητάς τους λόγω της Baha'i πίστης τους, ενημερώθηκε από  πανεπιστημιακούς αξιωματούχους ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσει τις σπουδές της ήταν να απαρνηθεί την πίστη Baha'i.

Το άρθρο 1 των Κανονισμών για την αναγνώριση σπουδαστών του Ανώτατου Επαναστατικού  Συμβουλίου Πολιτισμού του Ιράν, το οποίο ενέκρινε ο ανώτατος ηγέτης Ali Khamenei το 1991, απαγορεύει στους Baha'i να φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Το άρθρο 3 ορίζει επίσης ότι ένας φοιτητής θα εκδιωχθεί εάν αυτός αναγνωριστεί ως Μπαχάι μετά την εγγραφή του σε πανεπιστήμιο.

Το Σύνταγμα του Ιράν δεν αναγνωρίζει τη θρησκεία των Μπαχάι ως επίσημη θρησκεία. Παρόλο που το άρθρο 23 αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να παρενοχληθεί ή να δεχτεί επίπληξη απλώς και μόνο για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης πεποίθησης», οι ακόλουθοι της πίστης στερούνται πολλά βασικά δικαιώματα ως μία από τις πιο σοβαρά διωκόμενες θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα.

Τον Νοέμβριο του 2017, τρεις εκδιωχθέντες Μπαχάι πανεπιστημιακοί φοιτητές -οι  Rouhieh Safajoo, Sarmad Shadabi, και Tara Houshmand - καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκισης από τον δικαστή Mohammad Moghisseh από το παράρτημα 28 του Επαναστατικού Δικαστηρίου στην Τεχεράνη επειδή απαίτησαν την άσκηση του δικαιώματος να ακολουθούν ανώτατη εκπαίδευση ως Ιρανοί πολίτες.

Τον Απρίλιο του 2018, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif αρνήθηκε ότι οι Μπαχάι διώκονται στο Ιράν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

"Το να είσαι Μπαχάι δεν είναι έγκλημα [στο Ιράν]", είπε σε ακροατήριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Συνέχισε: "Δεν αναγνωρίζουμε κάποιον ως Μπαχάι, ως θρησκεία, αλλά είναι κι αυτή μια πεποίθηση. Κάποιος μπορεί να είναι αγνωστικιστής, κάποιος μπορεί να είναι αθεϊστής, δεν τον πηγαίνουμε στη φυλακή επειδή είναι άθεος .Αυτό είναι η διάκριση που πρέπει να κάνετε,.Αλλά το να είσαι - να είσαι Μπαχάι δεν απαλάσσει κάποιον από το να διωχθεί για αδικήματα που μπορεί να διαπράξει ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...