Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Έρωτας και θυσία

isagiastriados

(Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας ο Θεοφόρος)

         π. Ανδρέα Γκατζέλη

          Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν και επιδιώκουν να είναι ευτυχισμένοι. Με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο προσπαθούν να γνωρίσουν και να γευθούν την χαρά την ευτυχία και την ευκολία. Και αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο αφού ή αναζήτηση της χαράς έχει τοποθετηθεί μέσα στη φύση μας, από την δημιουργία μας, ως αναζήτηση του όντως Αγαθού, του Θεού.

          Ποιος όμως είναι ο χαρούμενος κι ευτυχισμένος άνθρωπος; Αυτός που δεν πτοείτε από τα βάσανα και από τις δυσκολίες της ζωής αλλά βρίσκει τρόπο και κουράγιο να στέκεται όρθιος και να βγαίνει νικητής από την πάλη με τη ζωή; Ποιος άλλος από τον ερωτευμένο!!!

          Όταν ο άνθρωπος είναι ερωτευμένος όλα γύρω του τα βλέπει όμορφα. Τα πάντα λαμποκοπούν και του προσθέτουν στην χαρά και την ευτυχία του. Τα πάντα τα βλέπει εύκολα. Καμία δυσκολία και κανένα εμπόδιο δεν τον απογοητεύουν, δεν τον απελπίζουν, δεν τον στεναχωρούν υπέρμετρα. Ο ερωτευμένος είναι ένας χαρούμενος και με κέφι για ζωή άνθρωπος.

          Στον κόσμο μας όμως, και στις συνθήκες που ζούμε, η αγάπη και ο έρωτας έχουν μόνο έναν τρόπο έκφρασης. Την θυσία. Όποιος αγαπά θυσιάζει τον εαυτό του για τους άλλους. «Ὁ ἐμὸς ἔρως ἐσταύρωται, καὶ οὐκ ἔστιν ἐν ἐμοῖ πῦρ φιλόϋλον». Έγραφε ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος επίσκοπος Αντιοχείας και μαθητής του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου.


          Τι παράξενο όμως που ενώ από την θυσία έρχεται η αγάπη εμείς προσπαθούμε να την ζήσουμε χωρίς θυσίες και κόπους. Μήπως αυτή είναι η αιτία που οι σημερινοί άνθρωποι ζούνε ανέραστα; Αποφεύγουν οτιδήποτε τους στριμώχνει και τους δυσκολεύει κι έτσι μαραίνουν μέσα τους την δύναμη της αγάπης. Την πνίγουν αφού την κλείνουν ασφυκτικά στον εαυτό τους και δεν την αφήνουν να εκφραστεί με την θυσία και τον σταυρό.

          Χριστιανικά δεν μπορεί κανείς να ζήσει, έλεγε ο μακαριστός γέροντας Σωφρόνιος από το Έσσεξ. Χριστιανικά μπορεί κανείς μόνο να πεθαίνει. Χίλιους θανάτους κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Ο δε πατήρ Γεώργιος Καψάνης, ο σοφός ηγούμενος της Ι.Μ.Μ Γρηγορίου από το Άγιον Όρος, ερμήνευε το όνομα του Αντιχρίστου που είναι χξστ (666), ως αρκτικόλεξο της φράσης «Χριστιανοί ξένοι Σταυρού».

          Όποιος λοιπόν ειλικρινά ποθεί, λαχταρά και αναζητεί να ζήσει και να γευτεί την αγάπη, το πάθος και τον έρωτα. Όποιος αναζητά να ζήσει ευτυχισμένος χαρούμενος και άκοπα αυτή την ζωή πρέπει με την βοήθεια ενός πνευματικού να μάθει να θυσιάζεται. Διότι «ὁ εὑρὼν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ ἀπολέσας τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ εὑρήσει αὐτήν».(Ματθ. 10,39)        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...