Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μεταξύ δύο δείπνων

Αποτέλεσμα εικόνας για last supper

Πολύ ενδιαφέρουσες οι σημερινές ευαγγελικές περικοπές.Και αυτή που διαβάστηκε στη Λειτουργία το πρωί και η αποψινή που διαβάσμαε πριν από λίγο.Σε αυτές ανατρέπονται καταστάσεις και νόρμες που ακόμα και σήμερα ο περισσότερος κόσμος ακολουθεί.

Από τη μία μεριά έχουμε δύο από τους μαθητές του Χριστού,τον Ιούδα και τον Πέτρο.Ο πρώτος παρασυρμένος από τις ακραίες πολιτικοθρησκευτικές απόψεις του,δεν κατανοεί το νόημα και την ουσία των λόγων και των έργων του Ιησού.Έχει στο μυαλό του έναν Μεσσία εθνικό απελευθερωτή,όχι Λυτρωτή των ψυχών.Και τελικά είναι αυτός που θα Τον προδώσει.

Ο Πέτρος,παρασύρεται από την υπερηφάνεια του και την μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του και δηλώνει με στόμφο ότι είναι έτοιμος και στη φυλακή να πάει και τον θάνατο να αντικρίσει για τον Χριστό.Λίγες ώρες μετά,θα αρνηθεί πως ήταν μαθητής του Χριστού φοβούμενος τις υπηρέτριες και τους υπηρέτες του Ναού.

Από την άλλη,η πόρνη που έσωσε ο Χριστός από τον λιθοβολισμό,τον συναντά στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού,που κι αυτός θεραπεύτηκε από τον Ιησού,και τον λούζει με ακριβό μύρο.


Αυτή που ταπεινώθηκε τόσο πολύ και έφτασε κοντά στον θάνατο,εξυψώνεται από τον Χριστό.Οι δυο που έχαιραν εκτίμησης ταπεινώνονται.

Αλλά και στην ταπείνωσή τους βλέπουμε δυο διαφορετικές αντιδράσεις.Ο Πέτρος συντρίβεται,μετανοεί και γίνεται θεμέλιος λίθος για την Εκκλησία του Χριστού.Ο Ιούδας παραμένει προσκολλημένος στην υπερηφάνειά του και μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τις τύψεις του αυτοκτονεί.

Τα ανθρώπινα μέτρα απέχουν πολύ από τα μέτρα του Θεού.Για τον Θεό είναι τελευταίος αυτός που θεωρείται πρώτος από τους ανθρώπους και  πρώτος αυτός που οι άνθρωποι έχουν για τελευταίο.Γιατί δεν ζητά από εμάς ούτε χρήματα ούτε γνώσεις ούτε εξουσίες.Ζητά μόνο καθαρή καρδιά και καλή προαίρεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...