Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Οι Yezidi γιορτάζουν το Sere Sal,την αρχή του έτους τους,στο Lalish



LALISH, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Εκατοντάδες Yezidi συγκεντρώθηκαν για να προετοιμαστούν α  αναγγείλουν τη νέα χρονιά στο ιερό τόπο τους στο Lalish την Τρίτη με το άναμμα των κεριών κατά το ηλιοβασίλεμα.

"Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για μένα", δήλωσε ο Khalil Hesso, ηλικίας 29 ετών, στο Rudaw English. "Είναι μια ιερή ημέρα, θέλω να είμαι εδώ και να προσευχηθώ εδώ σήμερα."

Το Lalish βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Erbil της περιοχής του Κουρδιστάν.



Αν και οι Γιεζίντι έχουν αντιμετωπίσει αρκετά δύσκολα χρόνια από την άνοδο του ISIS το 2014, ο Hesso, που ζει ακόμα σε στρατόπεδο εσωτερικά εκτοπισμένων Yezidi κοντά στο Duhok, δήλωσε ότι ελπίζει  το καλύτερο για όλους τους Yezidi με τον ερχομό του νέου έτους.

Οι άνδρες και οι γυναίκες φορούσαν παραδοσιακά ρούχα, με πολλούς να επιλέγουν να φορέσουν το κόκκινο χρώμα ως ένδειξη της άνοιξης και της ανανέωσης.

Οι άνδρες περπατούσαν πέρα δώθε  σερβίροντας μικρά φλιτζάνια δυνατού καφέ, ενώ άνθρωποι κρατούσαν λουλούδια στα χέρια τους και τα παιδιά απολάμβαναν να παίζουν και να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Οι επισκέπτες εκμεταλλεύτηκαν επίσης αυτή την ημέρα για να επισκεφτούν τους θρησκευτικούς ηγέτες, ιδιαίτερα τον Baba Sheikh, ο οποίος υποδέχτηκε αρκετούς ανθρώπους, νέους και ηλικιωμένους, που γονάτισαν και φίλησαν το χέρι του ως ένδειξη σεβασμού.

Υπήρξαν αρκετές μέρες εορτασμών που κορυφώθηκαν  την Τετάρτη.

Το νέο έτος των Yezidi, Sere Sal,που πραγματοποιείται τη Chwarshama Soori, που σημαίνει  Κόκκινη Τετάρτη, φέτος να πέφτει στις 18 Απριλίου. Σηματοδοτεί την ημέρα που ο Tawuse Melek, ο Άγγελος Παγόνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Θεού στη γη, κατέβηκε στην ιερή τοποθεσία Lalish για να ευλογήσει τη γη με γονιμότητα και ανανέωση.

Περίπου 200.000 ή περίπου το ήμισυ του πληθυσμού Yezidi του Ιράκ κατέφυγαν στην περιοχή του Κουρδιστάν ή στη Συρία το 2014. Περίπου 80-85% εξακολουθούν να παραμένουν σε στρατόπεδα κυρίως στην επαρχία Duhok.

Οι μοίρες περίπου των μισών από τους 6.417 Yezidi που απήχθησαν από το ISIS το 2014 εξακολουθούν να είναι άγνωστες.

Η πατρίδα των Yezidi,Shingal παραμένει ασταθής και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι αναφέρουν ότι φοβούνται να επιστρέψουν.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...