Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πολιτικές αναταραχές σε Αρμενία-Αζερμπαίτζάν

Participants of rally against election outcomes, Baku, April 14, 2018. Photo by Aziz Karimov for the Caucasian Knot.

kavkaz-uzel

Το αίτημα να καταργηθούν τα αποτελέσματα των πρόωρων προεδρικών εκλογών του Αζερμπαϊτζάν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών υποβλήθηκε από τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση στο Μπακού.

Το «Caucasian Knot» ανέφερε ότι σήμερα περίπου 1500 άνθρωποι κατέβηκαν σε συγκέντρωση ενάντια στα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν, μετά την επεξεργασία των πληροφοριών από όλα τα εκλογικά κέντρα, ο Ilham Aliev κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε το 86,3% των ψήφων. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές ως παράτυπες.


«Η εκλογή ήταν ψευδεπίγραφη και το συμπέρασμα της διεθνούς αποστολής παρατήρησης είναι μια εύγλωττη επιβεβαίωση · η παραποίηση έχει εκτεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο · οι διεθνείς οργανισμοί το δηλώνουν · και τα κορυφαία ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφουν γι 'αυτό»,δήλωσε  ο Ali Kerimli, του Λαϊκού Μετώπου του Αζερμπαϊτζάν (PFPA).

Σύμφωνα με την άποψή του, οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διαδήλωση. "Οκτώ μέλη της PFPA συνελήφθησαν από τις αρχές, εκατοντάδες ακτιβιστές κλήθηκαν στην αστυνομία και απειλήθηκαν εκεί", δήλωσε ο κ. Kerimli.

Οι διαδηλωτές υιοθέτησαν ένα ψήφισμα που απαιτεί την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τη διακοπή της άσκησης πίεσης στον ελεύθερο Τύπο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων δημοκρατικών εκλογών. "Μόνο μετά την εφαρμογή αυτών των προϋποθέσεων, μπορούν να οριστούν νέες εκλογές · μέχρι τότε η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αγωνίζεται», λέει το ψήφισμα.


Rally in Yerevan, April 13, 2018. Photo by Tigran Petrosyan for the Caucasian Knot

kavkaz-uzel

Μετά την διαδήλωση εναντίον του ορισμού του Serzh Sargsyan για τη θέση του πρωθυπουργού, οι αντιπολιτευόμενοι απέκλεισαν τέσσερις δρόμους κοντά στην Πλατεία Γαλλίας και ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν εκεί όλη τη νύχτα. Αστυνομικές μονάδες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης.

Το «Caucasian Knot» ανέφερε ότι σε μια διαδήλωση στο Ερεβάν στις 9 Απριλίου, οι αντίπαλοι του Serzh Sargsyan ανακοίνωσαν καθημερινές διαμαρτυρίες ενάντια στο διορισμό του πρώην προέδρου ως πρωθυπουργού.

Απόψε μια διαδήλωση ξεκίνησε στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ερεβάν. Υποστηρίχθηκε από μια σειρά πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων.

Η διαδήλωση , η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις από τους διοργανωτές είχε πάνω από 15.000 κόσμο, εμπόδισε την κυκλοφορία σε τέσσερις οδούς κοντά στην γειτονική πλατεία της Γαλλίας, ανέφερε ο ανταποκριτής του "Caucasian Knot".

Ο Νίκολ Πασινιάν, ο αρχηγός του Κόμματος «Πολιτικής Συμφωνίας», ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να αποκλείσει τα γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Αρμενίας στις 14 Απριλίου.


Ο Νικολ Πασινιάν και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι ήρθαν στο Ερεβάν σήμερα μετά από μια βδομάδα "My Step!" πεζοπορία στις πόλεις της Αρμενίας, έτυχαν υποδοχής από τη διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας με χειροκροτήματα και τραγούδια. Οι αντιπολιτευόμενοι άναψαν φωτιά και φώναζαν: "Κάντε ένα βήμα - απορρίψτε τον Serzh!" ανέφερε ο ανταποκριτής του "Caucasian Knot"".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...