Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Κυριακή του Θωμά-Οι πληγές από τα καρφιά

Αποτέλεσμα εικόνας για thomas apostle painting

Όταν ο Χριστός εμφανίστηκε μπροστά στους μαθητές Του,ο Θωμάς έλειπε.Έτσι δυσκολεύτηκε να πειστεί από τη μαρτυρία των υπόλοιπων που είδαν το αναστημένο Χριστό και ζητούσε να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα του Χριστού για να πιστέψει.

Μετά από λίγες μέρες,ο Χριστός εμφανίστηκε και πάλι και απεύθυνε πρόσκληση στο Θωμά να ψηλαφίσει τις πληγές από τα καρφιά.

Υπάρχουν πολλοί,ίσως οι περισσότεροι από εμάς,που όπως ο Θωμάς  θέλουν να πιστέψουν αλλά δυσκολεύονται.Θέλουν να δουν κάτι.Και ο Χριστός σε αυτούς,όπως και στο Θωμά,δεν παρουσιάζει κάτι εκθαμβωτικό,κάτι μεγαλειώδες ,μια επίδειξη δύναμης για παράδειγμα.Δείχνει τις πληγές Του.Μας υπενθυμίζει ότι πριν υπάρξει Ανάσταση,προηγούνται τα Πάθη και η Σταύρωση.Η μετάνοια και η θυσία.Χωρίς αυτά,το κήρυγμα του Χριστού υποβαθμίζεται σε ιδεολόγημα και άνευ ουσίας αγαπολογία.Γιατί αγάπη χωρίς θυσία δεν υπάρχει.


Και καλεί όλους εμάς που θέλουμε να δούμε αποδείξεις για τον αναστημένο Χριστό να σκύψουμε πάνω από τους πληγωμένους ανθρώπους.Αυτούς που έχουν χτυπηθεί από αρρώστιες,φτώχεια και πολέμους.Να αφήσουμε τις ανέσεις μας και να τους βοηθήσουμε,να σταματήσουμε για λίγο τις ατομικές προσευχές μας και να ανοιχτούμε σε αυτούς τους ανθρώπους,να βάλουμε στην άκρη τα εντυπωσιακά άμφια και τα λιβάνια και να λερώσουμε τα χέρια μας σηκώνοντας τους πονεμένους αυτού του κόσμου από τη λάσπη που έχουν πέσει.

Αυτή είναι η αγάπη που κήρυξε ο Χριστός.Αγάπη που ξεβολεύει,που καίει,που ματώνει.Ασκώντας αυτή την αγάπη βρίσκουμε το Χριστό.Αγγίζοντας τις κατεστραμμένες ζωές αυτών των ανθρώπων αγγίζουμε τον ίδιο τον αναστημένο Ιησού.Τότε μπορούμε να φωνάξουμε σαν τον Απόστολο Θωμά:"Ο Κύριός μου και ο Θεός μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...