Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Εγκαινιάστηκε μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Γενεύη

Το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων εγκαινιάστηκε στη Γενεύη
pontos-news

Το μνημείο «Φανάρια της μνήμης», που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή (13/4) στην καρδιά του πανέμορφου πάρκου Τρέμπλεϊ της Γενεύης, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την απόφαση για την ανέγερσή του, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.





Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έδωσαν το παρών στα εγκαίνια, τα οποία υπερέβησαν την πολιτιστική διάσταση του μνημείου. Η ομοσπονδία των τουρκικών συλλόγων στη Ελβετία καταγγέλλει τα «Φανάρια της μνήμης» ως «αντιτουρκικό μνημείο». 

Υπήρξαν ανησυχίες και φόβοι για αντιδράσεις, καθώς το μνημείο αποτέλεσε την αφορμή για αντιπαραθέσεις. Προστατεύθηκε ωστόσο, για την αποφυγή βανδαλισμών, με την παρουσία αστυνομικών που βρέθηκαν στην περιοχή και είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Παρών ήταν και ο αρμενικής καταγωγής, τραγουδιστής, ηθοποιός, διπλωμάτης Σαρλ Αζναβούρ ο οποίος δήλωσε πως «το μνημείο δεν συμβολίζει μόνο το τι έχουν υποστεί οι Αρμένιοι. Είναι ένα μνημείο που λέει ότι δεν πρέπει να συμβεί ξανά». Στη συνέχεια ακούστηκε «η φωνή του αρμενικού λαού» ο γλυκός ήχος του Ντουντούκ και η τελετή της παρουσίασης του έργου ξεκίνησε.



Ακολούθησαν ομιλίες συμπεριλαμβανομένου του καλλιτέχνη Μελίκ Οχανιάν που αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετώπισαν τα «Φανάρια της μνήμης» από το 2008. Ο Ζαβέν Κιουρκτζιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Ένωσης Ελβετίας το Νοέμβριο του 2010 και μέλος της κριτικής επιτροπής που ενέκρινε το έργο δήλωσε: «Αυτό το έργο είναι ένα δώρο για τη Γενεύη. Πρέπει να έρθετε να το δείτε νύχτα. Είναι ακόμα πιο όμορφο».

Πηγή: Περιοδικό Αρμενικά / Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...