Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Η σφαγή στο αρμένικο χωριό Maragha από τους Αζέρους στρατιώτες

panorama

Η σφαγή των κατοίκων του χωριού Maragha της περιφέρειας Martakert της περιοχής Artsakh, που διέπραξε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν στις 10 Απριλίου 1992, είναι ένα από τα πιο τραγικά επεισόδια της στρατιωτικής επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν,αναφέρει σε μια δήλωση το ΥΠΕΞ της Αρτσάκης.

Μας θυμίζει ότι μετά από έντονα πυρά του πυροβολικού, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο χωριό Maragha, όπου παρέμειναν 118 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, ανάπηροι, γυναίκες και παιδιά. Ως αποτέλεσμα του εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε με πρωτοφανή σκληρότητα από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι και οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών και 29 γυναικών, κρατήθηκαν ως όμηροι. Μερικοί από αυτούς αργότερα επέστρεψαν, αλλά η τύχη 19 ομήρων παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.


Το χωριό απελευθερώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Artsakh, όμως δύο εβδομάδες αργότερα, δέχθηκε και πάλι επίθεση, και εκείνοι που είχαν επιστρέψει για να θάψουν τους συγγενείς τους, έγιναν θύματα των νέων θηριωδιών του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

"Η επίθεση στο χωριό δεν είχε κάποια στρατιωτική αναγκαιότητα αλλά αποσκοπούσε κυρίως στην εξολόθρευση του ειρηνικού άμαχου πληθυσμού του. Το έγκλημα στο Μαραγκά ήταν η  συνέχεια της σειράς των πογκρόμ και των απελάσεων των Αρμενίων στο Σούμγκαϊτ, το Μπακού, το Κιροβαμπάντ και άλλους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και στα χωριά της Βόρειας Αρτσάκης το 1988-1991, που αποσκοπούσαν στο να στραγγαλίσουν κατά τη γέννησή του τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Αρμενίων της Αρτσάκης και να τους στερήσουν από την πατρίδα τους με εθνοκάθαρση και τρομοκρατία εναντίον της Αρτσάκης και του Αρμενικού πληθυσούς του Αζερμπαϊτζάν ", αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η ατιμωρησία των διοργανωτών και των δραστών αυτών των εγκλημάτων δημιούργησε ένα γόνιμο έδαφος στο Αζερμπαϊτζάν για να μπολιάσει τη λατρεία του μίσους προς τους Αρμένιους ως κρατική πολιτική και μια απεριόριστη προπαγάνδα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και μιλιταρισμού .

"Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρτσάκης τον Απρίλιο του 2016, η οποία συνοδεύτηκε από εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων και στρατιωτών του στρατού άμυνας της Αρτσάκης, έδειξε ότι οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν παρέμειναν αμετάβλητες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...