Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η φλόγα των Ζωροαστρών που καίει 1550 χρόνια.Η ιστορία των ναών του πυρός


Atash Behram είναι ο υψηλότερος βαθμός φωτιάς στους ναούς του πυρός των Ζωροαστρών και η προετοιμασία του, η οποία έλαβε χώρα αρκετούς αιώνες πριν, περιλάμβανε ένα περίτεχνο τελετουργικό καθάρσεως που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο.

Ο ναός του πυρός του Yazd χτίστηκε στην ιρανική κεντρική πόλη Yazd το 1934 στο στυλ αρχιτεκτονικής των Αχαιμενιδών στη τοιχοποιία, παρόμοιο με τους ναούς πυρός στην Ινδία. Βρίσκεται στη μέση ενός τεράστιου κήπου από πεύκα, κέδρους και οπωροφόρα δέντρα με μια τεράστια κυκλική λιμνούλα μπροστά του.

Η ιερή φωτιά του ναού λέγεται ότι καίει από το 470 μ.Χ. στην αυτοκρατορία των  Σασσανιδών. Ξεκίνησε αρχικά στον ναό του πυρός του Pars Karyan στην περιοχή Lares, στην επαρχία Fars, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε σε αρκετούς άλλους ναούς και μυστικές τοποθεσίες για να συνεχίσει να καίει  έως ότου τελικά αφιερώθηκε στο ναό Yazd το 1934.

Η ιερή φλόγα διατηρείται επί του παρόντος μέσα σε ένα χάλκινο δοχείο που βρίσκεται πίσω από ένα γυάλινο τοίχο και μόνο οι Ζωροάστρες επιτρέπεται να πάνε στο ιερό. Ένα πρόσωπο που ονομάζεται Hirbod είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της φωτιάς που καίει.

Οι Ζωροάστρες υποχρεούνται να εκτελούν ειδικές τελετουργίες για να μπουν στο ναό. Εκτός από τον προσωπικό καθαρισμό, οι προσκυνητές πρέπει να βγάλουντα παπούτσια τους. Οι άνδρες πρέπει να φορούν λευκά καπέλα και οι γυναίκες πρέπει να βάζουν λευκά μαντήλια και ρούχα με φωτεινά χρώματα.

Το 1999, ο ναός πυρός του Yazd καταχωρήθηκε στον κατάλογο εθνικής κληρονομιάς του Ιράν και ορισμένα τμήματα του ναού ήταν ανοιχτά για επίσκεψη για τουρίστες, όπου μπορούσαν να δουν τη φωτιά πίσω από τον γυάλινο τοίχο.




Προέλευση τω ναών του πυρός

Ο Ζωροαστρισμός είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές μονολιθικές θρησκείες του κόσμου και, αντίθετα με κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις, η φωτιά αντιπροσωπεύει μόνο την καθαρότητα και τη φωτεινότητα του Θεού στο σύστημα των πεποιθήσεών του. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι Ζωροάστρες δεν είχαν αρχικά ναούς πυρός και συνήθως προσεύχονταν στα σπίτια ή πάνω στους λόφους.

Η παράδοση των ναών πυρός προέρχεται από την εποχή που οι ιρανικές κοινότητες ανέπτυξαν οίκους πυρός για να κρατήσουν την φωτιά αναμμένη για καθημερινές χρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι δεν ήταν αναγκασμένοι να ανάβουν φωτιά ξεχωριστά και μπορούσαν να πάρουν τη φωτιά που χρειάζονταν από τους οίκους πυρός.

Οι οίκοι πυρός μετατράπηκαν τελικά σε ένα ουσιαστικό μέρος των Ζωροαστρικών Κοινοτήτων που ονομάζεται Astash Kadeh ή Atashgah και σταδιακά εξυπηρετούσαν πολλαπλούς κοινοτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως τόποι λατρείας, δικαστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα και θεραπευτήρια.

Η κατασκευή ναών του πυρός γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σασσανιδών (224 - 651 μ.Χ.), κατά την οποία ο Ζωροαστρισμός ανακηρύχθηκε ως επίσημη θρησκεία της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα, οι περισσότεροι από τους ενεργούς ναούς πυρός του κόσμου βρίσκονται στην Ινδία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη Ζωροαστρική κοινότητα στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι Ζωροάστρες στο Ιράν, οι οποίοι ζουν κυρίως στις κεντρικές επαρχίες Yazd, Esfahan, Τεχεράνη και τη νότια επαρχία Kerman, εξακολουθούν να έχουν τους δικούς τους ναούς πυρός όπου εκτελούν τα θρησκευτικά τους τελετουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...