Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Όλα έτοιμα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου

koreatimes

Από τους Kim Rahn, Kim Bo-eun

Ο Πρόεδρος Moon Jae-in και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un θα συναντηθούν στις 9:30 π.μ. την Παρασκευή στο χωριό ανακωχής Panmunjeom πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής τους, δήλωσε την Πέμπτη ανώτατος προεδρικός βοηθός.

Ο Kim θα περάσει τη γραμμή οριοθέτησης του στρατού (MDL) με τα πόδια για τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στον Οίκο της Ειρήνης στη νότια πλευρά του κοινού χώρου ασφαλείας (JSA), δήλωσε ο Im Jong-seok, προϊστάμενος του προεδρικού προσωπικού και επικεφαλής της επιτροπής προετοιμασίας των διακοινοτικών συνομιλιών.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένας ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα βρεθεί στο Νότο από τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-53).

Ο Moon θα τον χαιρετήσει μπροστά από τη MDL, και θα περπατήσουν μαζί στην αίθουσα τελετής υποδοχής που θα περιλαμβάνει την επιθεώρηση της νοτιοκορεάτικης τιμητικής  φρουράς .

Ο Im είπε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν η πρώτη κυρία της Βόρειας Κορέας Ri Sol-ju θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

"Ελπίζουμε ότι θα έρθει το απόγευμα και θα συμμετάσχει στο δείπνο υποδοχής", είπε.

Οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τη σύνοδο κορυφής στον Οίκο της Ειρήνης στις 10:30 π.μ.



Θα έχουν ξεχωριστό γεύμα, στη βόρεια και νότια πλευρά του χωριού ανακωχής.

Στη συνέχεια, ως συμβολικό γεγονός , ο Μουν και ο Κιμ θα φυτέψουν ένα πεύκο στη MDL, η οποία συμβολίζει 65 χρόνια σύγκρουσης και διαίρεσης.


Οι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν χώμα από το όρος Halla στο νότο και το όρος  Baekdu στο βορρά για να φυτέψουν το δέντρο και θα του δώσει νερό από τον ποταμό Han στο νότο και τον ποταμό Taedong στο βορρά.

Ένα μνημείο με τη φράση "φυτεύοντας την ειρήνη και την ευημερία" με τις υπογραφές του Μουν και του Κιμ  θα τοποθετηθεί εκεί.

Αφού οι ηγέτες ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους, θα υπογράψουν και θα ανακοινώσουν την συμφωνία.

"Πού και πώς θα γίνει η ανακοίνωση θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας", είπε ο Im.

Αυτό σημαίνει ότι εάν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο Νότος είχε προτείνει την πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί στα βασικά ζητήματα της αποπυρηνικοποίησης και στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

"Αυτό που κάνει αυτή τη διάσκεψη κορυφής διαφορετική από τις προηγούμενες συμφωνίες είναι το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων - αυτό κάνει τη σύνοδο κορυφής πιο δύσκολη", είπε ο Im.

Ο προεδρικός βοηθός δήλωσε ότι ο ρόλος της επιτροπής προετοιμασίας ήταν να προσδιορίσει την ημερήσια διάταξη και ότι εναπόκειται στους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση - σε ποιο βαθμό αυτό θα επιτευχθεί και πώς αυτό θα καταγραφεί στα έγγραφα.

"Αυτό που ελπίζουμε είναι να καταγραφεί η βούληση της Βόρειας Κορέας με λόγια για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η σύνοδος κορυφής θα είναι επιτυχής εάν επιτευχθεί αυτό", δήλωσε ο κ. Im.

"Στη συνέχεια, η σύνοδος κορυφής θα χρησιμεύσει ως σκαλοπάτι για τη Σύνοδο Κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ".

Ο Νότος θα παραθέσει έναν δείπνο υποδοχής για τον Kim, στον οποίο θα παρευρεθεί ο Μουν και εκπροσώποι των δύο πλευρών, σε μια αίθουσα στον τρίτο όροφο του Οίκου Ειρήνης. Εννέα αντιπρόσωποι από το Βορρά θα συνοδεύσουν τον Kim στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου που θα είναι υπεύθυνοι για στρατιωτικές και εξωτερικές υποθέσεις.

Ο Im δεν είπε πότε θα επιστρέψει ο Κιμ στο βορρά μετά το δείπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...