Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Εκλογές-παρωδία στο Αζερμπαϊτζάν

Agitation banners in Baku streets. Photo by Aziz Karimov for the Caucasian Knot
kavkaz-uzel

Η προεκλογική εκστρατεία πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν ήταν βαρετή και διακριτική, οι αρχές άφησαν την ενεργό προπαγάνδα, ώστε να μην τραβήξουν περιττή προσοχή στην πραγματική απουσία αντιπάλου , επιβεβαίωσαν οι αναλυτές που μίλησαν στο Caucasian Knot.

To Caucasian Knot ανέφερε ότι στο Αζερμπαϊτζάν οι προεδρικές εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου 2018, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου ο Ιλχάμ Αλίεφ τις άλλαξε για τις 11 Απριλίου. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν (CEC) κατέγραψε οκτώ προεδρικούς υποψηφίους συμπεριλαμβανομένου του νυν Προέδρου Ilham Aliev.


Το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων (NCDF), τα κόμματα «Musavat» και «Umid» αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές, ενώ τα κινήματα "Republican Alternative" (ReAl) και "Nida" προειδοποίησαν ότι δεν θα αναγνώριζαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

"Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία οι ίδιοι επέλεξαν τους αντιπάλους τους, αυτό οδήγησε σε μια άχρωμη προεκλογική εκστρατεία", δήλωσε ο Μπαχτιγιάρ Γκατζίεφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής.

"Δεν υπήρχε απολύτως καμία εκλογική ατμόσφαιρα- δεν υπήρχαν διαφημιστικές αφίσες, δεν υπήρχαν συναυλίες, δεν υπήρχαν συγκεντρώσεις και δεν διανεμήθηκαν φυλλάδια. Το προεκλογικό υλικό των υποψηφίων μπορούσε να βρεθεί μόνο σε εκλογικά τμήματα", δήλωσε ο ειδικός στον ανταποκριτή του "Caucasian Knot" , προσθέτοντας ότι οι προεδρικοί υποψήφιοι εμποδίστηκαν από πολλές μορφές προεκλογικής εκστρατείας, καταφεύγοντας μόνο σε συζητήσεις στη Δημόσια Τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή, ο Ilham Aliev απολάμβανε όλα τα πλεονεκτήματα του προέδρου - οι τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ευρέως τις καθημερινές του δραστηριότητες, δήλωσε ο κ. Gadjiev.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών Akif Gurbanov χαρακτήρισε την εκστρατεία ως "βαρετή", σημειώνοντας ότι οι αρχές δεν θεώρησαν καν ότι είναι απαραίτητο να παρουσιάσουν ένα νέο σύνθημα για την εκστρατεία τους.

"Όπως και πριν από 15 χρόνια, τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποίησαν το ίδιο σύνθημα Μπροστά με τον Ilham » και μίλησαν για τη σταθερότητα. Κανείς δεν παρουσίασε ένα πρόγραμμα για το τι θα πρέπει να περιμένει το Αζερμπαϊτζάν τα επόμενα επτά χρόνια. Οι "αντίπαλοι" του κύριου υποψηφίου κατηγορούσαν κυρίως τις τοπικές εκτελεστικές αρχές για όλα τα προβλήματα του πληθυσμού · ενώ κανείς δεν τολμούσε να επικρίνει την πολιτική ηγεσία ».

Ήταν μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία που ήταν πιο επωφελής για τις αρχές, πιστεύει ο νομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...