Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ταινία για τον Guru Nanak** προκαλεί ένταση στο Punjab της Ινδίας

sikh24.com

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-Σύμφωνα με νέες ενημερώσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ενέκρινε την κυκλοφορία της αμφιλεγόμενης ταινίας «Nanak Shah Fakir» η οποία προγραμματίστηκε να κυκλοφορήσει στις 13 Απριλίου. Ζητώντας από τις κρατικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν το νόμο & την τάξη, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι ο Jathedar του υπέρτατου Sikh θρόνου Sri Akal Takht Sahib* δεν είχε κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει την ταινία «Nanak Shah Fakir» στην Ινδία.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε αυτή την ετυμηγορία σε απάντηση της αίτησης για απαγόρευση της ταινίας  «Nanak Shah Fakir» ή αν ο παραγωγός Harinder Sikka είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας άδεια για την κυκλοφορία της ταινίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου.


Απαντώντας στην ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Sikh διανοούμενος S. Baljit Singh Khalsa είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας υπενθύμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία που δίνει  στον Akal Takht Jathedar, ο οποίος διορίστηκε σύμφωνα με νομική διάταξη που εγκρίθηκε υπό την ινδική προστασία. Πρόσθεσε ότι αυτό που θα μπορούσε να είναι χειρότερο από αυτό από το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στερεί από τον αρχιερέα Sikh τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν αξίζει να παρακολουθηθεί  μια ταινία που σχετίζεται με τη θρησκεία των Sikh ή όχι.

Με την άδεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, η κυκλοφορία της ταινίας «Nanak Shah Fakir» είναι πιθανό να προκαλέσει έντονη αντίθεση από τους πληθυσμούς των Sikh, ειδικά στο Punjab. Η κατάσταση μπορεί να γίνει  άγρια ​​στις 13 Απριλίου, καθώς οι αφοσιωμένοι πιστοί του Σικκίσμου είναι έτοιμοι να περάσουν οποιαδήποτε γραμμή για να εμποδίσουν το «Nanak Shah Fakir» να βγει στις οθόνες στην Ινδία.

*Μια από τις θέσεις εξουσίας που υπάρχουν στον Χρυσό Ναό των Σιχ.Jathedar είναι ο επικεφαλής.Πολύ χοντρικά,κάτι σαν επίσκοπος.

**O Nanak,είναι ο ιδρυτής της θρησκείας των Σιχ(ή Σικκ).Guru σημαίνει δάσκαλος στα ινδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...