Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αμφισβητεί την υποχρεωτικότητα του τουρμπανιού για τους Σιχ

sikh24

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-Η έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαρτίζεται από τους δικαστές SA Bodbe και LN Rao στις 20 Απριλίου απεύθυναν ερώτηση σε έναν ενάγοντα σχετικά με το αν το να φορά ένα τουρμπάνι ήταν απαραίτητο για τη θρησκεία των Sikh ή απλά να κάλυπτει το κεφάλι του είναι αρκετό. Η έδρα συνεδρίασε για μια αγωγή που αμφισβητούσε τους κανόνες της τοπικής ομοσπονδίας ποδηλασίας που έδωσαν εντολή στον 50χρονο ποδηλάτη Jagdeep Singh Puri που μένει στο Δελχί να φορέσει κράνος για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό.

"Κατανοούμε τον αγώνα σας. Αλλά μας δείξατε κάτι που καθιστά υποχρεωτικό από τη θρησκεία των Sikh να φοράνε μόνο ένα τουρμπάνι; Για παράδειγμα, ο Bishen Singh Bedi έπαιξε κρίκετ ενώ απλά κάλυπτε το κεφάλι του. Ποτέ δεν φορούσε τουρμπάνι. Και τι κάνουν οι στρατιώτες στις μάχες; Δεν φορούν κράνη; Βασικά πρέπει να ορίσετε τι είναι ένα τουρμπάνι ", είπε η έδρα στο δικηγόρο του Puri, RS Suri.



Αν και ο δικηγόρος προσπάθησε να πείσει την έδρα λέγοντας ότι ο κεντρικός νόμος περί  μηχανοκίνητων οχημάτων απαλλάσσει τους Sikh από το να φοράνε κράνη ενώ οδηγούν ένα δίτροχο, η έδρα του Α.Δ. έδειξε περαιτέρω προκατειλημμένο τρόπο σκέψης χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι σπουδαίοι αθλητές Sikh δεν φόρεσαν ποτέ τουρμπάνι. "Μας φαίνεται ότι το να φοράς ένα τουρμπάνι δεν είναι υποχρεωτικό αλλά αρκεί να καλύπτεις το κεφάλι σου", υποστήριξε περαιτέρω η έδρα.

Έντονη οργή κυριαρχεί μεταξύ των Sikh ανά τον κόσμο μετά την γνωστοποίηση των ειδήσεων σχετικά με την αμφισβήτηση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το τουρμπάνι.

Αντιδρώντας απότομα στην αμφισβήτηση του Α.Δ., ο πρόεδρος του SGPC, Gobind Singh Longowal, δήλωσε ότι είναι άδικο να αναγκάσει τους αγωνιζόμενους Sikh να φορούν κράνος αντί τουρμπανιού που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θρησκείας των Sikh. "Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, οι στρατιώτες Sikh πολέμησαν φορώντας  τουρμπάνια. Στην ιστορία της ελεύθερης Ινδίας, υπήρξε ένας τουρμπανοφόρος πρόεδρος και πρωθυπουργός. Σε ξένες χώρες, οι τουρμπανοφόροι Sikh έχουν βασικές θέσεις στις κυβερνήσεις », είπε.

Ο πρόεδρος του SAD (Δελχί), Paramjit Sarna, αντέδρασε επίσης ρωτώντας με ποιο δικαίωμα το Ανώτατο Δικαστήριο ή, στην πραγματικότητα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το υπερήφανο σύμβολο της ταυτότητας των Sikh.

Ο εισαγγελέας Jaswinder Singh, ο οποίος είναι πρόεδρος ενός σώματος Sikh με τίτλο Akal Purakh Ki Fauj, δήλωσε: "Τα σχόλια των δικαστών είναι πολύ απογοητευτικά. Επικαλούνται το παράδειγμα των  Milkha Singh και Bishan Singh Bedi, επειδή δεν φορούσαν τουρμπάνι για να ενθαρρύνουν τους Sikh να φορούν αθλητικά patka. Πρέπει να κατανοούν τα συναισθήματα της κοινότητας όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε θρησκευτικό ζήτημα ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...