Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Το αρχαίο ασσυριακό μοναστήρι Hormizd


aina.org

Στο τέλος ενός μακριού στριφογυριστού δρόμου, βρίσκεται ένα κτίριο σχεδόν 1.400 ετών που έχει λαξευτεί στα βράχια έτσι που μοιάζει κάπως με αμφιθέατρο.

Ο Rabban Mar Hormizd ίδρυσε το μοναστήρι που πήρε το όνομά του το 640 μ.Χ. Αιώνες αργότερα, έγινε ένας από τους πιο ιερούς τόπους για τους Χαλδαίους Χριστιανούς.

Ο Yohannan Sulaqa, ο πρώτος Πατριάρχης αυτής της χριστιανικής εκκλησίας, ήταν ηγούμενος της Μονής Hormizd. Η ανάληψη καθηκόντων του ως επικεφαλής του Πατριαρχείου το 1552 σημάδεψε το σχίσμα μεταξύ της Αγίας Έδρας της Ρώμης και της Εκκλησίας της Ανατολής, που τελικά έγινε η χαλδαίικη χριστιανική εκκλησία.


Από τότε μέχρι την επανένωση της χαλδαίϊκης χριστιανικής εκκλησίας και της Αγίας Έδρας της Ρώμης τον 19ο αιώνα, η μονή Hormizd χρησίμευσε ως κατοικία των πατριαρχών αυτής της ομολογίας. Αν και είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός τόπος, σύντομα έπεσε σε παρακμή.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1700, μια σειρά από επιθέσεις από τις κουρδικές δυνάμεις κατέστησαν το χώρο εντελώς εγκαταλελειμμένο. Το 1828, η βιβλιοθήκη της, η οποία ήταν εφοδιασμένη με πολύτιμα συριακά χειρόγραφα, λεηλατήθηκε και υπέστη ζημιές. Ένα νέο μοναστήρι ξαναχτίστηκε το 1859 με σκοπό να βελτιώσει την άμυνά του από τους επιτιθέμενους.

Το παλιό ιερό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό, ιστορικό χώρο για χαλδαίϊκη χριστιανική λατρεία. Ωστόσο, η εγγύτητά του με τη Μοσούλη και η πολιτική αναστάτωση που έπληξε την περιοχή την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν ένα ασταθές περιβάλλον στο οποίο το μέλλον του μοναστηριού δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...