Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο


aina.org

Χριστιανοί ταξίδεψαν στο παλαιότερο μοναστήρι που υπήρχε, το Μαρ Ματτάι ή το μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου, για να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα σε μια μεσονύχτια λειτουργία το βράδυ του Σαββάτου που ακολουθήθηκε από μια γιορτή με τους μοναχούς που ζουν εκεί.

Το Mar Mattai, μέρος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη και 97 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ στην κορυφή του Αλφάφ στο βόρειο Ιράκ. Θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που υπάρχει, που ιδρύθηκε το έτος 363.

Το μοναστήρι προσφέρει 35 δωμάτια για τους επισκέπτες και παρέχει καθημερινές λειτουργίες στις 4 μ.μ. στη συριακή γλώσσα που είναι η μητρική γλώσσα όλων των χριστιανών στο Ιράκ. Τα Συριακά είναι μια σύγχρονη μορφή της αραμαϊκής γλώσσας που μίλησε ο Ιησούς.

Ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει σχέσεις με τους Χαλδαίους, η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία συνδέεται με την αιγυπτιακή κοπτική, την αιθιοπική εκκλησία και τις αρμενικές εκκλησίες.

Όχι μόνο ισχυρίζεται ότι το Mar Mattai είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που υπάρχει - είναι επίσης γνωστό για τη βιβλιοθήκη του και τη σημαντική συλλογή των πολύτιμων συριακών χειρογράφων.



( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)


( Rudaw)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...