Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Η γεμάτη δόξα ζωή του Δ.Τόφαλου


news247

Παύλος Μεθενίτης

Εάν κάποιος είναι γιγαντόσωμος, ή πολύ παχύς, τον λέμε τόφαλο. Έτσι όμως τον κολακεύουμε, αδικώντας τον αληθινό Τόφαλο, που το επώνυμό του έγινε συνώνυμο του σωματώδους ανθρώπου.

Ο Δημήτριος Τόφαλος ήταν ένας αθλητής της άρσης βαρών, αλλά και της ελευθέρας πάλης. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1884. Αν και το ένα χέρι του ήταν μικρότερο από το άλλο εξαιτίας ενός παιδικού ατυχήματος, ο Τόφαλος έγινε ένας σπουδαίος αθλητής με πάμπολλες διακρίσεις. Πολλές φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος.


Το 1904 δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα του Σεν Λιούις γιατί αρρώστησε βαριά, και νοσηλεύτηκε στην Αμβέρσα. Όμως ο Τόφαλος πήρε το αίμα του πίσω στη Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα. Εκεί πήρε το χρυσό μετάλλιο, επικρατώντας του Αυστριακού Στάινμπαχ – ο Τόφαλος σήκωσε 142,5 κιλά κάνοντας ένα ρεκόρ που παρέμεινε ακατάρριπτο μέχρι το 1914. Το 1908 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε μια δεύτερη καριέρα ως αθλητής του κατς.

Ο Τόφαλος διακρίθηκε για τη δύναμη, αλλά και για την επιμονή του. Ο αγώνας του με τον πρωταθλητή του αθλήματος Φρανκ Γκοτζ έμεινε στην ιστορία, καθώς ο Τόφαλος δεν εγκατέλειψε το ρινγκ ούτε όταν ο αντίπαλός του τού έσπασε το χέρι, αγωνιζόμενος μέχρι τέλους με φριχτούς πόνους.

Ο Τόφαλος επέστρεψε στην Πάτρα το 1952. Πέθανε τιμημένος και αναγνωρισμένος από όλους 14 χρόνια μετά, σε ηλικία 82 ετών με 140 έπαθλα στην άρση βαρών και 251 στο κατς να μαρτυρούν την αξία του. Α, και κάτι άλλο: στις ΗΠΑ ο Τόφαλος έκανε και καριέρα τενόρου! Μ' όλα αυτά, πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν ως Τόφαλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...