Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Οικολόγοι κρατούνται για κατασκοπία στο Ιράν


payvand

Τεχεράνη- Περισσότεροι από 700 προσωπικότητες και περιβαλλοντολόγοι του Ιράν έχουν υπογράψει μια επιστολή που καλεί τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι να ρίξει φως νόμιμα στην υπόθεση των 13 περιβαλλοντικών ακτιβιστών που συνελήφθησαν με κατηγορίες για κατασκοπεία πριν από περίπου 90 ημέρες.


"Όπως γνωρίζετε, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί για περίπου 90 ημέρες και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τις κατηγορίες εναντίον τους", γράφει η επιστολή.

Ενώ ορισμένοι από τους κρατούμενους οικολόγους έχουν κάνει τηλεφωνικές κλήσεις ή τους έχουν επισκεφθεί οι οικογένειές τους τουλάχιστον μία φορά, κάποιοι άλλοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις οικογένειές τους ακόμη, σημειώνει η επιστολή.

Συνεχίζει γράφοντας ότι η μη ύπαρξη επαφών με τον έξω κόσμο καθώς και η μη πρόσβαση σε δικό τους δικηγόρο υπεράσπισης ή ακόμη και σε δικηγόρο που έχει οριστεί από το δικαστήριο αποτελεί παραβίαση του χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


"Οι Ιρανοί περιβαλλοντολόγοι πάντοτε έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας λόγω έλλειψης νερού μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών δυσχερειών, η οποία συνεπάγεται επαφή με ξένους εμπειρογνώμονες, καθηγητές και ΜΚΟ, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό όπως παγίδες κάμερες και συγκέντρωση κεφαλαίων από διεθνείς φορείς , είναι άξιο απορίας πως λογίζονται  τέτοιες δραστηριότητες ως έγκλημα ».

"Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η εθνική ασφάλεια έχει προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο και αν κάτι την υπονομεύει, πρέπει να τιμωρείται, η αμφισβήτηση των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και η κράτηση περιβαλλοντολόγων χωρίς να δίνονται πειστικές και λογικές εξηγήσεις θα προκαλούσε απογοήτευση στους περιβαλλοντολόγους".

Ο Seyed Emami, ένας από τους ιδρυτές του Περσικού Ινστιτούτου Κληρονομιάς Άγριας Ζωής και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Imam Sadiq, και έξι από τους συνεργάτες του συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών στις αρχές Φεβρουαρίου σχετικά με καταγγελίες για κατασκοπεία. Οι άλλοι έξι οικολόγοι, που είναι όλοι γνωστοί για τη δουλειά τους στη διατήρηση της άγριας ζωής, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.
  

Ο Abbas Jafari-Dolatabadi, γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, δήλωσε ότι ο Seyed-Emami κατηγορήθηκε  για κατασκοπεία και αυτοκτόνησε αφού ομολόγησε τα εγκλήματά του ενώ ήταν στη φυλακή.

Αργότερα περίπου 7 άλλοι περιβαλλοντολόγοι συνελήφθησαν με τις ίδιες κατηγορίες.

Ο τότε αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κάβε Μαντάνι κρατήθηκε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα τον Φεβρουάριο. Ο Madani, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη θέση του στο Imperial College London για να υπηρετήσει ως αναπληρωτής για τις διεθνείς υποθέσεις, την καινοτομία και την κοινωνικοπολιτισμική δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παραιτήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...