Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Bakarwal Gujjar:Ο ομαδικός βιασμός και φόνος μιας 8χρονης της φυλής αποκαλύπτει τις διώξεις εναντίον αυτών των νομάδων

Kathua, Kathua rape, Kathua gang rape, Kathua murder, Kathua rape and murder, Bakarwal, Kashmir, Jammu, Kashmir Muslim, Hindu Muslim, Kathua news, Indian Express

indianexpress

"Usey apney haath aur paun mein pata nahin tha, ki mera daayan haath kaun sa hai aur baayan haath kaun sa hai. Kabhi usney yeh nahin samjha ki Hindu kya hota hai aur Musalmaan kya hota hai (Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα χέρια της από τα πόδια της, δεν μπορούσε να πει ποιο χέρι ήταν δεξί και ποιο αριστερό.Δεν σκεφτόταν ποιος ήταν Ινδουιστής,  ποιος Μουσουλμάνος ). "

Τα λόγια ενός απεγνωσμένου πατέρα για τον βίαιο ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της κόρης του, όπως ειπώθηκαν στην Indian Express, συνοψίζουν την ανησυχητική οπτική πίσω από ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που έλαβε χώρα το τελευταίο καιρό. Η κοινότητα Bakarwal, στην οποία ανήκε η οκτάχρονη, είναι μια μουσουλμανική φυλή βοσκών που βρίσκεται στο Τζαμού και το Κασμίρ και που μαζί με την άλλη φυλετική μουσουλμανική ομάδα Gujjar που ονομάζεται Banihara αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα στο κράτος. Ενώ οι Banihara ασχολούνται με την γαλακτοπαραγωγή,οι Bakarwal βόσκουν κοπάδια αιγοπροβάτων . Μια νομαδική φυλή, οι Bakarwal αναγνωρίζονται συχνά από το ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων που παίρνουν με τα κοπάδια τους κάθε καλοκαίρι στο Κασμίρ και το Λαντάκ και πίσω στο Τζαμμού τους χειμώνες. Ενώ το περιστατικό και αυτό που ακολούθησε, έχει αποκαλύψει πολλά για το κοινοτικό χάσμα που υπάρχει στην κοιλάδα, είναι ενδιαφέρον να προβληματιστούμε για τη θρησκευτική ταυτότητα των Bakarwal, όπου βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον μίγμα των ινδο-μουσουλμανικών θεολογικών συστημάτων.


Kathua, Kathua rape, Kathua gang rape, Kathua murder, Kathua rape and murder, Bakarwal, Kashmir, Jammu, Kashmir Muslim, Hindu Muslim, Kathua news, Indian Express
Οι Bakarwal Gujjars και η ινδουιστική-μουσουλμανική ταυτότητα

Οι Bakarwal είναι γνωστό ότι είναι μέρος της μεγαλύτερης εθνικής ομάδας που είναι γνωστή ως Gujjars που κυριαρχούν σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ινδίας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Gujjars σε διάφορα μέρη της υποηπείρου ακολουθούν είτε το Ισλάμ είτε  τον Ινδουισμό είτε τον Σικχισμό. Στο Τζαμμού και στο Κασμίρ, η ομάδα ακολουθεί το Ισλάμ, αλλά καταγράφηκε ως προγραμματισμένη φυλή(όρος που χρησιμοποιείται για τις κατώτερες ομάδες που έχουν αδικηθεί στην Ινδία) το 1991. Ωστόσο, παρόλο που ασκούν την ισλαμική πίστη, η ανθρωπολογική μελέτη της κοινότητας δείχνει ότι έχουν διατηρήσει μεγάλα τμήματα του συστήματος των ινδουιστών πεποιθήσεων που ακολουθούνται  από τους Gujjar σε όλη τη  Χώρα.

Οι Gujjars του Τζαμμού και του Κασμίρ, κυρίως οι Banihara και οι Bakarwal, είναι μια μεταναστευτική ομάδα. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ακριβής ημερομηνία της μετανάστευσής τους, αλλά μια εύλογη θεωρία είναι ότι μετακινήθηκαν στο λοφώδες έδαφος από τις πεδιάδες του Punjab ως απάντηση στους ανεπαρκείς βοσκότοπους, τον αυξανόμενο πληθυσμό και τις θρησκευτικές διώξεις. Μια άλλη θεωρία αναφέρει επίσης ότι οι Gujjar μετακινήθηκαν στο Τζαμμού και το Κασμίρ από το Rajputana και τη Kathiawar λόγω ενός σοβαρού λιμού που ξέσπασε στην περιοχή.

Αν και είχαν απομακρυνθεί από τον πληθυσμό των Gujjar στις πεδιάδες, ωστόσο, διατηρούσαν τους εγγενείς πολιτιστικούς δεσμούς τους με αυτούς. "Έχουν μια κοινή ιστορία, πολιτισμό,απόψεις  εθνικής  συγγένειας και γλώσσες με τους Ινδουιστές, Σιχ και Μουσουλμάνους Gujjar  της ινδικής πεδιάδας", γράφει ο καθηγητής Κ. Warikoo στο έργο του "Tribal Gujjars of Jammu and Kashmir". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσουλμάνοι Gujjars του  J & K συνεχίζουν να ακολουθούν το σύστημα Gotra με τα ονόματα Gotra να είναι τα ίδια με αυτά των Ινδουιστών. Πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν ινδουιστές και ως εκ τούτου μοιράζονται το ίδιο αίμα και ιστορία με τους ομολόγους τους ινδουιστές.

Ο Warikoo συνεχίζει να εξηγεί στο έργο του ότι "η θρησκεία έχει ελάχιστη επίδραση στην αδελφότητα και τη συνύπαρξη του Gujjar. Οι γυναίκες Gujjar  του Τζαμμού και του Κασμίρ εξακολουθούν να εκτελούν παραδοσιακές πρακτικές στα σπίτια τους και επίσης να γιορτάζουν τις γιορτές Baisakhi, Lori και Goverdhan. "Είναι αξιοσημείωτο ότι οι λαϊκές μυθολογικές μορφές όπως οι Άρχοντας Κρίσνα, Ράμα και Σίτα είναι επίσης μέρος της θρησκευτικής ταυτότητας των Bakarwal Gujjar .

Αλλά η διατήρηση  ενός ινδουιστικού συστήματος πίστης στην ταυτότητά τους δεν εμπόδισε την ομάδα να ακολουθήσει και το Ισλάμ . Ορκίζονται την πίστη στον τοπικό πνευματικό οδηγό Pir, ή σε έναν πνευματικό οδηγό Sufi της αντίστοιχης περιοχής στην οποία κινούνται. Επιδιώκουν επίσης να επισκεφθούν τόπους θρησκευτικότητας που σχετίζονται με τους Sufi Pir όπως τα Hazrat-e-Naga-Baji Saheb, Khanyar στο Srinagar και Nariyan στο Rajouri.


Οι Bakarwal Gujjar και μια ιστορία αποξένωσης

Η ρευστότητα στη θρησκεία των Bakarwal, ωστόσο, έχει συχνά οδηγήσει σε αποξένωση της κοινότητας, ιδιαίτερα όταν η φυλετική ταυτότητά τους έρχεται σε σύγκρουση με τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Προβληματισμένοι από την σύγκρουση μεταξύ των δύο, οι Bakarwal Gujjar συχνά παραπονέθηκαν για υποεκπροσώπηση στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επίσης την απογραφή. Από το 1975 άρχισαν να υπάρχουν διάφορα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας για αυτούς. Μια σημαντική εξέλιξη για τους Gujjar ήρθε στις 19 Απριλίου 1991, όταν μετά από χρόνια διαμαρτυρίας, συγκατελέγησαν στις Προγραμματισμένες Φυλές, δίνοντας τους έτσι πρόσβαση στα δικαιώματα που παρέχονται σε άλλες φυλές της Ινδίας.

Ωστόσο, τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για τους Gujjar δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως και συνέχισαν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ιδίως από τον αστικό πληθυσμό του Κασμίρ. Τα τελευταία χρόνια, η κοινότητα αντιμετωπίζει την οργή των δυνάμεων της Hindutva, ιδιαίτερα τις ομάδες προστασίας των αγελάδων που στοχεύουν στον τρόπο ζωής τους που εξαρτάται από τα βοοειδή.

Το περιστατικό ομαδικού βιασμού είναι κομμάτι της συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ των μελών της κοινότητας και των κυβερνητικών εκδιώξεων της κυβέρνησης BJP-PDP στην περιοχή. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Chaudhury Lal Singh του BJP έχει υποσχεθεί την ανάκτηση εκατοντάδων δασικών εκτάσεων, μια κίνηση την οποία οι Bakarwal θεωρούν  ότι θα αφαιρέσει τα παραδοσιακά τους δικαιώματα στα δάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι οι Bakarwal Gujjar είναι μουσουλμάνοι, το BJP τροφοδοτεί τους κοινοτικούς φόβους, μεταδίδοντας την ιδέα μεταξύ του ινδουιστικού πληθυσμού του κράτους ότι οι Barkawal στρεβλώνουν τη δημογραφία της περιοχής και ότι είναι αυτοί που ευθύνονται για την καταπάτηση μεγάλων τμημάτων δασικών εκτάσεων εκεί.

Από την άλλη, οι Bakarwal Gujjars εξακολουθούν να αγωνίζονται ενάντια σε τέτοιους ισχυρισμούς, τονίζοντας τον πατριωτισμό που επέδειξαν από την ανεξαρτησία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν σταθερά πιστοί στον Maharaja Hari Singh κατά την πακιστανική επιθετικότητα του 1947. Και πάλι, όταν η Ινδία πολέμησε το Πακιστάν το 1965, οι Bakarwal Gujjar ήταν εκείνοι που έτειναν χείρα βοηθείας στον ινδικό στρατό , αποκαθιστώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...