Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας:Οι εξουσιαστές του κόσμου μισούν τον Χριστό

Σχετική εικόνα

Με μια παραβολή ο Χριστός αποκαλύπτει για ποιο λόγο οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θέλουν να Τον θανατώσουν.Ο ιδιοκτήτης ενός αμπελώνα αφού φύτεψε και περιποιήθηκε τον αμπελώνα κι έχτισε ένα πύργο τον έδωσε στους γεωργούς και έφυγε.Όταν ήρθε ο καιρός της συγκομιδής έστειλε τους δούλους του για να πάρουν τους καρπούς που αναλογούσαν στον κύριο του αμπελώνα.Οι γεωργοί άλλον έδειραν,άλλον λιθοβόλησαν και άλλον σκότωσαν.Το ίδιο έκαναν και με τους επόμενους απεσταλμένους.Τότε ο κύριος του αμπελώνα σκέφτηκε να στείλει το γιο του.Οι γεωργοί μόλις είδαν τον γιο του ιδιοκτήτη σκέφτηκαν ότι αν θα σκοτώσουν τον κληρονόμο,θα τους μείνει δικός τους ο αμπελώνας.


Αυτό έκαναν και οι Φαρισαίοι.Κατάλαβαν ότι ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού.Και θέλησαν να Τον σκοτώσουν για να μη χάσουν την εξουσία που είχαν αποκτήσει.Αυτό κάνουν και οι κάθε λογής εξουσιαστές και σήμερα.Ακόμα κι αυτοί που λένε ότι πιστεύουν στον Χριστό και δήθεν ακολουθούν την Εκκλησία Του.Πιστεύουν και ακολουθούν όσο αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.Αλλά είναι έτοιμοι ακόμα και να Τον σταυρώσουν ξανά αν αισθανθούν ότι η εξουσία τους απειλείται.
Από τέτοιους ανθρώπους θα στερήσει τη Βασιλεία ο Χριστός και θα τη δώσει σε αυτούς που πραγματικά Τον πιστεύουν και Τον ακολουθούν.Σε ανθρώπους ταπεινούς και ανιδιοτελείς.Ακόμα κι αν αυτοί είναι τελώνες και πόρνες.

6 σχόλια:

  1. Την μέρα του Λαζάρου που ο Κύριος ανέστησε άνθρωπο από τον τάφο του μπροστά στα μάτια όλων, υπήρχαν άνθρωποι που σχεδίαζαν να Τον σκοτώσουν. Την επόμενη μέρα ένα αμέτρητο πλήθος φώναζε Ωσαννά (άραγε επειδή κατάλαβαν ότι ήταν ο Κύριος ή επειδή βλέπαν στο πρόσωπό Του την λύτρωση από τα τότε μνημόνια;; ) και 4 μέρες μετά Σταύρωσον αυτόν. Τις επόμενες μέρες του Πάθους θα δούμε μαθητές να κοιμούνται ενώ ο Κύριος υποφέρει, να Τον προδίδουν ενώ του υπόσχονται αιώνια πίστη, να δειλιάζουν και να κρύβονται μπροστά στους σταυρωτές Του. Η ανθρώπινη φύση είναι τρεπτή και αδύναμη.
    Τα ίδια πράγματα που μας δυνάστευαν τότε μας δυναστεύουν και τώρα. Η ίδια τρόικα, τα ίδια μνημόνια, οι ίδιοι προδότες και αριβίστες εξουσιαστές...Ο Θεός να μας φυλάει από τον ίδιο μας τον εαυτό, να μας ανοίξει τα μάτια στις αδυναμίες και τα λάθη μας μη τυχόν πάμε κι εμείς από το "ωσαννά" στο "σταύρωσον".
    Καλή Ανάσταση παπα-κωστα.

    Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλείνει πολύ όμορφα το σημερινό Ευαγγέλιο.Λέει ότι ο όχλος(έτσι τους χαρακτηρίζει,όχλο)πήγε να τον υποδεχτεί επειδή εντυπωσιάστηκε από το θαύμα.Αυτή είναι μια πίστη από την αρχή σε λάθος θεμέλια.Αυτό το τόνισαν αργότερα οι Πατέρες.Ποτέ δεν μπήκαμε στην ουσία της πίστης.Και ακόμα τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνονται.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
    2. Πατερ ο Ηλιας ειμαι,ο Χριστος γιατι εκανε θαυματα;

      Διαγραφή
    3. Δεν τα έκανε γι ανα πιστέψουν οι άνθρωποι.Η διαφορά των θαυμάτων του Χριστού σε σχέση με θαύματα που έκαναν άλλοι αρχαίοι δάσκαλοι είναι αυτή.Ο Χριστός πρώτα βεβαιωνόταν για την πίστη αυτού που είχε απέναντί Του και μετά έκανε το όποιο θαύμα.Άφηνε απόδειξη ότι πράγματι είναι ο Υιός του Θεού,αλλά σε αυτούς που πρώτα είχαν διακηρύξει την πίστη τους.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Παπα-Κωστα μου! Χρονια πολλα! ο Νικος ειμαι! Δυστυχως οι Εβραιοι σταυρωσαν τον Κυριο επειδη δεν ηθελαν μονο να απελευθερωθουν απο τους Ρωμαιους αλλα ηθελαν και να γινουν Ρωμαιοι στη θεση των Ρωμαιων. ο Κυριος τους το ειχε διευκρινησει απο τη Παλαια Διαθηκη οτι τους εκανε περιουσιο λαο του για να διαδωσουν το Ευαγγελιο στα περατα της οικουμενης και οχι για να γινουν αφεντικα του κοσμου τουτου. Οταν του ελεγαν ειμαστε τεκνα του Αβρααμ τους εξηγουσε οτι εκεινος εχει τη δυναμη να παρει πετρα και να τη κανει τεκνο του Αβρααμ. Δυστυχως οπως ελεγε και ο Αγιος Παισιος ο διαβολος τους ειχε τυφλωσει ασχημα. ο Χριστος οχι μονο τους συγχωρεσε αλλα και τους επετρεψε στα εσχατα χρονια που ζουμε να γινουν αφεντικα του κοσμου τουτου. Ολο αυτο δειχνει ποσο απειρη αγαπη εχει ο Χριστος που αφηνει τον ανθρωπο ελευθερο να ικανοποιει την ματαιοδοξια του και την επιθυμια του να επιβαλλεται στον συνανθρωπο του. Το κακο ειναι οτι και εμεις σημερα που λεγομαστε Χριστιανοι εχουμε παψει να αγαπαμε το Χριστο και εχουμε καταντησει σα τους γραμματεις και τους φαρισσαιους. Σταυρωνουμε καθημερινα το Χριστο και το συνανθρωπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάμεσα στα βασίλεια του κόσμου και τη Βασιλεία του Θεού οι περισσότεροι επιλέγουν το πρώτο.Ακόμα και οι Χριστιανοί.Δυστυχώς.

      Διαγραφή

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...