Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Όρθρος Μ.Πέμπτης:Προδοσία,άρνηση,μετάνοια,απελπισία

Αποτέλεσμα εικόνας για betrayal painting

Σε δύο πρόσωπα επικεντρώνεται η αποψινή ευαγγελική περικοπή.Και από αυτά τα δύο πρόσωπα βλέπουμε πως σχεδόν παρόμοιες συμπεριφορές έχουν εντελώς διαφορετική κατάληξη.

Ο ένας είναι ο Ιούδας,αυτός που πρόδωσε τον Χριστό.Και τον πρόδωσε γιατί η οπτική του ήταν καθαρά υλική.Ήθελε τον Χριστό ζηλωτή,έναν επίγειο βασιλιά που θα σκότωνε τους Ρωμαίους και όλους τους εχθρούς των Εβραίων.Ο Ιούδας ήταν φιλάργυρος.Δεν είχε την ελπίδα στον Θεό αλλά στα χρήματα και στις δυνάμεις του κόσμου.


Ο άλλος είναι ο Πέτρος.Αυτός που αρνήθηκε τον Χριστό τρεις φορές μπροστά στους Ιουδαίους.Πάνω στον υπέρμετρο ενθουσιασμό του και στην υπερηφάνεια του,εμπιστευόμενος τις δικές του και μόνο δυνάμεις είπε με κομπορρημοσύνη στον Χριστό ότι είναι έτοιμος και στον θάνατο να τον ακολουθήσει.

Υλισμός,φιλαργυρία,περηφάνια και ζήλος χωρίς επίγνωση.Και οι τέσσερις αυτές καταστάσεις οδήγησαν στην προδοσία και την άρνηση του Χριστού.Ο Ιούδας όμως κρεμάστηκε κι έμεινε στην ιστορία σαν συνώνυμος του προδότη ενώ ο Πέτρος έγινε ο πρωτοκορυφαίος,μαζί με τον Παύλο,των Αποστόλων.

Γιατί;Γιατί ταπεινώθηκε.Κατάλαβε το λάθος του,έκλαψε,μετάνιωσε και ζήτησε συγχώρεση.Ο Ιούδας από την άλλη μετάνιωσε αλλά δεν ζήτησε συγχώρηση.Γιατί του έλειπε αυτή η πνευματική θεώρηση του κόσμου.Όπως και πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν μπορούσε να καταλάβει ότι όλες οι αμαρτίες μπορούν να συγχωρεθούν από τον Θεό.Αρκεί να ζητήσουμε συχώρεση και να αλλάξουμε τη ζωή μας.Μεγάλο το μυστήριο της Εξομολόγησης και σωτήριο.Κάνει τον αρνητή κορυφαίο Απόστολο και τον ληστή ,τον πρώτο που μπαίνει στη Βασιλεία των Ουρανών.Όλα αυτά γίνονται μέσα στην Εκκλησία που είναι το σώμα του Χριστού.Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια και τα αυτιά μας και ας αισθανθούμε τον πνευματικό κόσμο που μας αποκάλυψε ο Χριστός,οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και ας τολμήσουμε να ανοίξουμε τις καρδιές μας ώστε να δεχτούμε τις δωρεές του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...