Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Οι Εβραίοι μετανάστες από τη Ρωσία στο Ισραήλ επιστρέφουν

Αποτέλεσμα εικόνας για russian jew
middleeastmonitor
Πολλοί  από τους Ρωσο-Εβραίους, οι οποίοι έφτασαν στο εβραϊκό κράτος στις αρχές του 1990, άφησαν το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, γυρίζοντας  πίσω στην πατρίδα τους, ή αναζητώντας νέα μέρη, ανέφερε η ισραηλινή Ισραήλ Haaretz.

Η Λίζα Rozovsky, Ρωσο-Εβραία που ήρθε στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του κύριου κύμα μετανάστευσης, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συνεντεύξεις με Ρώσους στο Ισραήλ που μετανάστευσαν στο εβραϊκό κράτος κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά τώρα είτε επιστρέφουν στη Ρωσία ή βρίσκονται στην αναζήτηση νέων ευκαιριών μετανάστευσης, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τους λόγους πίσω από την εγκατάλειψη του Ισραήλ και της επιστροφής στη Ρωσία. Τους έχει ονομάσει ως «aliyah του Πούτιν.»



«Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ και να μιλήσω μαζί τους, δεν μπορώ να διώξω την αίσθηση ότι είναι καλύτερα ντυμένοι από μένα, πιο μορφωμένοι από μένα και έχουν πιο φυσικούς τρόπους από ό, τι εγώ», δήλωσε η Rozovsky , αναφερόμενη στους ανθρώπους των «aliyah του Πούτιν.»

«Είτε λόγω του αναπόφευκτου των περιστάσεων ή λόγω ενός πνεύματος που διαμορφώθηκε  στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του Σιδηρούν Παραπετάσματος, η μετανάστευση για μας ήταν μια απόφαση από την οποία δεν υπήρχε γυρισμός,» δήλωσε ένας από τους Ρώσους Εβραίους, ο οποίος μετανάστευσε στο Ισραήλ μετά το έτος 2000, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Rozovsky, όπως αναφέρει η Haaretz.

Σύμφωνα με τη Rozovsky, οι μετανάστες μετά το 2000, ειδικά εκείνοι που έφθασαν μετά από τις  αποτυχημένες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τις βουλευτικές εκλογές το 2011 και το 2012 - και ακόμα περισσότερο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στη Δυτική Ουκρανία - βλέπουν  τον εαυτό τους διαφορετικά από την αρχή. Αυτοί που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά δεν παράτησαν τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις τους, που θα μπορούσαν να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκείνη την εποχή, και στην πραγματικότητα ποτέ δεν όρισαν τους εαυτούς τους ως Ισραηλινούς «για οποιοδήποτε αντίτιμο».

Ωστόσο, άλλοι Εβραίοι της Ρωσίας έχουν επωφεληθεί από τις ευρείες δυνατότητες που είχαν στη διάθεσή τους και έχουν φύγει, ενώ ορισμένοι επέστρεψαν στη Ρωσία και άλλοι πήγαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

*Aliyah είναι η μετανάστευση των Εβραίων της Διασποράς στο κράτος του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον λαβύρινθο των αποφάσεων

  Αν κάποιος γυρίσει πίσω τον χρόνο και αλλάξει κάποιες από τις αποφάσεις που έχει πάρει προφανώς και θα αλλάξει τη ζωή του αλλά και δε θα γ...