Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Όρθρος Μεγάλης Τετάρτης-Δεν ήρθε να κρίνει αλλά να σώσει τον κόσμο

Αποτέλεσμα εικόνας για the final judgement

Εάν κάποιος ακούσει τα λόγια μου και δεν πιστέψει δεν θα τον κρίνω.Δεν ήρθα να κρίνω αλλά να σώσω τον κόσμο.Ο λόγος μου,που είναι ο λόγος του Θεού,θα είναι το κριτήριο για όλους την έσχατη ημέρα.
Αυτά τα λόγια του Χριστού,στο τέλος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής,είναι συγκλονιστικά.Όπως ο Χριστός δεν ήρθε για να κρίνει έτσι και η Ορθόδοξη Εκκλησία,που είναι το σώμα του Χριστού,δεν κρίνει.Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι κριτές του εαυτού μας.Και κριτήριο είναι το πόσο προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε το λόγο του Χριστού.Όχι αν ήμασταν τέλειοι.Κανείς δεν είναι τέλειος.Θα έχουμε αποτυχίες και πτώσεις.Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο προσπαθήσαμε να ζήσουμε την εν Χριστώ ζωή.Αν η προσπάθεια είναι ειλικρινής όλα τα άλλα μειονεκτήματα που έχουμε τα καλύπτει ο Χριστός γιατί μόνο Αυτός ως Θεός μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Πολλοί άρχοντες πίστεψαν με αυτά που είδαν και άκουσαν στην περικοπή που διαβάσαμε,κανείς όμως δεν ακολούθησε.


Προτίμησαν την εξουσία του κόσμου παρά τη σωτηρία της ψυχής.Οι άρχοντες,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση.Στο μυαλό τους υπάρχει μόνο ο κόσμος τούτος.Και παρασύρουν σε αυτό το δρόμο και όσους εξουσιάζουν γιατί έτσι μπορούν ευκολότερα να τους χειραγωγήσουν.
Η διδασκαλία του Ιησού όμως είναι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία μας μέσα στον κόσμο και για τη σωτηρία μας κατά την Τελική Κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παράδειγμα των Μυροφόρων.

  Η ησυχία δεν είναι αφωνία. Η σιωπή, μέσω των πράξεων, είναι βροντερή και ηχηρότατη. Η ησυχία δεν αντιδιαστέλλεται με τον λόγο αλλά με την ...