Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Πακιστάν:Ο καθηγητής του φοιτητή Mashal Khan που λιντσαρίστηκε επειδή,δήθεν,πρόσβαλε τον Μωάμεθ μιλά για τις ευθύνες του Πανεπιστημίου-Σοσιαλιστής και σούφι το θύμα

M23
thepashtuntimes
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Abdul Wali Khan στο Mardan και δάσκαλος του  Μασάλ Χαν Ziaullah Hamdard  ζήτησε συγγνώμη από το έθνος και τους γονείς του  θανόντος για την αποτυχία του να σώσει τον μαθητή από το βίαιο όχλο και είπε ότι ο Μασάλ δεν είχε την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του.
«Αυτός [ο Μασάλ] δεν είχε καν την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του,» είπε εκφράζοντας τη λύπη του. «Αυτοί [ο όχλος] ήταν μπροστά μου αλλά δεν ήμουν σε θέση να κάνω τίποτα. Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες,»είπε ο Ziaullah κατά τη διάρκεια της εκπομπής του  Geo News, Aaj Shahzeb Khanzada Kay Saath τη Δευτέρα.
«Ο Μασάλ ήταν ένας ανθρωπιστής, ασπαζόταν τον  σοσιαλισμό και τον σουφισμό. Συζητούσε συχνά για τον σουφισμό μαζί μου », τόνισε ο καθηγητής. «Ποτέ δεν είδα τον Μασάλ χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι του.» Ήταν πολύ καλός σε διαφορετικές γλώσσες και το να κάνω μια συνομιλία μαζί του πάντα αποδεικνυόταν καρποφόρο. Ο Ziaullah είπε επίσης ότι ο  Μασάλ ήταν φοιτητής, φίλος και ο γιος του.



«Ο Μασάλ ήταν μια“Diya”[λάμπα]. Αν όλες οι λάμπες σβήσουν  τότε το έθνος θα συνεχίσει να ζει στο σκοτάδι », είπε. «Η δολοφονία του Μασάλ είχε πολιτικά κίνητρα».
Ο Ziaullah έκανε  έκκληση στους θρησκευτικούς μελετητές να μιλούν εναντίον των ανθρώπων που παίρνουν νόμο στα χέρια τους για την αντιμετώπιση κατηγοριών  βλασφημίας.
Ο δάσκαλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από το πανεπιστήμιο ισχυριζόμενος ότι η πανεπιστημιακή διοίκηση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κλιμάκωση της κατάστασης. Είπε ότι διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Abdul Wali Khan του Mardan τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων ο ίδιος πέρασε τρία χρόνια πολεμώντας την πολιτική του πανεπιστημίου.
Ο Ziaullah μοιράστηκε επίσης τη δική του εκδοχή  για το λιντσάρισμα του Mashal Khan . Είπε ότι την ημέρα εκείνη έλαβε μια κλήση από τον βοηθό Anees στις 11 το πρωί. Του ζητήθηκε να πάει αμέσως το τμήμα καθώς ένας όχλος είχε συγκεντρωθεί υποστηρίζοντας ότι μερικοί μαθητές έχουν διαπράξει βλασφημία.
Ρώτησε τον όχλο των μαθητών, ο οποίος περιελάμβανε, επίσης, τους μαθητές του, ποιο ήταν το πρόβλημα. Του είπαν ότι ο Μασάλ Χαν και άλλοι μαθητές έχουν κάνει δηλώσεις κατά του προφήτη Μωάμεθ , και ισχυρίστηκαν ότι ο Μασάλ ήταν Ρώσος κατάσκοπος.
Ωστόσο, ο καθηγητής τους ζήτησε απόδειξη, αλλά ο όχλος δεν προσκόμισε καμία.
Από την άλλη πλευρά, οι δάσκαλοι της εκπαίδευσης και του αθλητισμού του πανεπιστημίου ήταν επίσης παρόντες στη σκηνή. Ένας από τους δασκάλους είπε στον  εξοργισμένο όχλο ότι οι κατηγορίες θα πρέπει να διερευνηθούν και ότι οι κατηγορούμενοι φοιτητές θα αποβληθούν.
Αλλά,ο Ziaullah προσπάθησε να σταματήσει τους δασκάλους και τους είπε να μην ενθαρρύνουν αυτούς τους ανθρώπους. Με τον όχλο απασχολημένο,ο Ziaullah ειδοποίήσε τον Μασάλ να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, ο οποίος του απάντησε ότι έχει ήδη φύγει.
Ο Ziaullah στη συνέχεια έφτασε στον ξενώνα της σχολής και εκεί είχε συγκεντρωθεί ένας άλλος όχλος που περιλάμβανε φοιτητές άλλων τμημάτων. Ο όχλος τον αποκάλεσε «υποκριτή» και τον ρώτησαν για την τύχη του Μασάλ.Ο Ziaullah είπε ότι δεν γνωρίζει πού βρισκόταν. Στη συνέχεια, ο όχλος πήγε μέσα στο δωμάτιό του και έψαξε για τον Μασάλ. Πήραν  το κινητό του και τον κλείδωσαν μέσα στο δωμάτιο, αργότερα του άνοιξε άλλος καθηγητής πανεπιστημίου.
«Ήμουν απλά κατατρομαγμένος.Έλπιζα ότι ο όχλος δεν θα εντόπιζε τον Μασάλ  από το κινητό μου.»
Ωστόσο, όταν έφθασε στο τμήμα ήταν ήδη πολύ αργά. Ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι ο Μασάλ είχε σκοτωθεί από τον όχλο. Ο καθηγητής στη συνέχεια παρελήφθη από την αστυνομία καθώς φοβόταν για τη ζωή του.
Ο Ziaullah μίλησε επίσης για την αμφιλεγόμενη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση του πανεπιστημίου ότι θα διερευνήσει τις κατηγορίες για βλασφημία κατά του Μασάλ και δύο άλλων φοιτητών.
Ο εκπαιδευτικός εξέφρασε την δυσφορία του για τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου  που έλαβαν  μιας τέτοιας απόφαση και ούτε καν  επέτρεψαν στο μαθητή την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του. Ο ίδιος, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπέγραψε  την ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Νωρίτερα, ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου  Fayyaz Αλί Σαχ υποστήριξε , επίσης, ότι δεν γνώριζε ότι μια τέτοια ανακοίνωση είχε εκδοθεί. -GeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...