Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι Δρούζοι του Γκολάν διαδήλωσαν κατά της ισραηλινής κατοχής


Εκατοντάδες Δρούζοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν έκαναν πορεία τη Δευτέρα, για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Συρίας, μεταφέροντας πορτρέτα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και φωνάζοντας αντι-Ισραηλινά συνθήματα.

«Ο Θεός να σώσει τη Συρία!» φώναζαν καθώς διαδήλωναν στην πόλη της Masada. «Κάτω η κατοχή!»





Δρούζοι κάτοικοι του χωριού Masada στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν κρατούν ένα πορτρέτο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την ημέρα της ανεξαρτησίας της  Συρίας στις 17 Απριλίου 2017 (φωτογραφία από: Jalaa Marey / AFP)
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 Δρούζοι στο στρατηγικό οροπέδιο που κατέλαβε το εβραϊκό κράτος από τη γειτονική Συρία το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Στη συνέχεια το Ισραήλ προσάρτησε τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα (460 τετραγωνικά μίλια) του εδάφους σε μια πράξη που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Δρούζων του Γκολάν έχουν διατηρήσει τη συριακή υπηκοότητα.
Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ρημάξει την πατρίδα τους για τα τελευταία έξι χρόνια αντικατοπτρίζεται στους τοπικούς διαχωρισμούς, με τους  αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ στη Masada  να αρνούνται  να βαδίσουν πίσω από την εικόνα του.
Αλλά και οι δύο πλευρές είναι ενωμένες στην αντίθεσή τους στην ισραηλινή κατοχή,δήλωσαν  οι κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Διατηρούμε τη συριακή ταυτότητά μας και ακολουθούμε  το δρόμο της εθνικής αντίστασης», δήλωσε ο Νάσερ Ιμπραήμ, ένας από τους διοργανωτές της πορείας της Δευτέρας.
«Με την κρίση στη Συρία, το Ισραήλ έχει αυξήσει τα μέτρα του στο Γκολάν,» δήλωσε ο αντίπαλός του Άσαντ Αϊμάν Abu Jabal, αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε διατεταγμένες από το Ισραήλ αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα του Γκολάν.
Το Ισραήλ και η Συρία είναι ακόμα επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά το Ισραήλ λέει ότι δεν έχει καμία επιθυμία να εμπλακεί σε μάχες.
Διενεργεί, ωστόσο,  επιθέσεις εναντίον του λιβανέζικου εχθρού του, της Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται για τον Άσαντ στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ είπε ότι  έπληξε  στόχους της Χεζμπολάχ στη Συρία, τραβώντας της αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας στη χειρότερη έξαρση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων από τότε που ο  συριακός εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε το 2011.


Read more: http://www.al-monitor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...