Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Kairos Palestine:Δήλωση για την απεργία πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Αποτέλεσμα εικόνας για palestinian hunger strike

kairospalestine
Η φωνή των Παλαιστινίων κρατουμένων στις  ισραηλινές φυλακές ακούγεται  από τις 17 Απριλίου, όταν ανακοίνωσαν μια ολομέτωπη απεργία πείνας· περίπου 1.500 κρατούμενοι έχουν ενταχθεί σε αυτή την απεργία πείνας.

Η απεργία πείνας είναι μια έκκληση προς την ανθρωπιά στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο για να επιστήσει την προσοχή στα βασανιστήρια, τη στέρηση και τις παραβιάσεις  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις ισραηλινές πολιτικές φυλακές .


Αυτή η απεργία υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους για τα βασικά τους δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που πρέπει να τηρούνται. Έχουν δικαιώματα που κατοχυρώνονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως η Σύμβαση της Γενεύης, και οι  νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κανόνες που υποχρεώνουν το κράτος κατοχής να τηρεί τα βασικά δικαιώματα των κρατουμένων.





Υπάρχουν περίπου 6500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές και τα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων 300 παιδιών, 61 γυναίκών και 13 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Αυτοί οι κρατούμενοι εκπροσωπούν όλους τους τομείς του παλαιστινιακού λαού· η κράτησή τους είναι μια πηγή ανησυχίας και αγωνίας για τις οικογένειές τους και όλους τους Παλαιστίνιους. Η κράτησή τους είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της παλαιστινιακής κυριαρχίας.



Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε διάφορες μορφές απάνθρωπης μεταχείρισης, ξεκινώντας με αυθαίρετες συλλήψεις, ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Καταλήγει στην απουσία μιας δίκαιης δίκης, την απαγόρευση των συναντήσεων με τους δικηγόρους, και την απομόνωση. Οι παραβιάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς και νομικές υποχρεώσεις του κράτους κατοχής και είναι αντίθετες με την ανθρώπινη συνείδηση ​​και τις διδασκαλίες όλων των θρησκειών.



Υπάρχουν σήμερα 500 διοικητικοί κρατούμενοι στις κατοχικές φυλακές. Πολλοί από αυτούς έχουν περάσει πολλά χρόνια υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή χωρίς να τους επιτραπεί το δικαίωμα για σωστή υπεράσπιση, διότι η πλειοψηφία των στοιχείων που παρουσιάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια είναι εμπιστευτικά και απρόσιτα για την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων. Τα δικαστήρια εκδίδουν ποινές για τη συνέχιση της κράτησης με αυθαίρετο τρόπο και απαγορεύουν τη συνάντηση  των κρατουμένων  με τους δικηγόρους τους, έτσι ενεργούν βοηθητικά στην παραβίαση των δικαιωμάτων κρατουμένου.



Τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων και των φυλακισμένων σε αυτή την απεργία είναι να τερματιστεί η πρακτική της διοικητικής κράτησης, να αυξηθούν οικογενειακές επισκέψεις, και να επεκτείνουν τον κύκλο των μελών της οικογένειας που επιτρέπεται να τους επισκέπτονται. Η τοποθεσία των κέντρων κράτησης και των φυλακών έξω από τα κατεχόμενα εδάφη είναι η ίδια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και επιδεινώνει τον πόνο των οικογενειών που χρειάζονται άδεια για να επισκεφθούν τους γιους και τις κόρες τους, θέτοντάς τους στο έλεος της κατοχής. Αυτό παραβιάζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των οικογενειών.
Οι κρατούμενοι, ιδίως εκείνοι που είναι άρρωστοι ή έχουν κάποια αναπηρία, απαιτούν την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας, την αντικατάσταση των κλινικών των φυλακών με εξωτερικές υπηρεσίες  υγείας και ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και άδεια ώστε εξειδικευμένοι γιατροί να τους επισκεφθούν.



Ο Kairos, η Παλαιστινιακή χριστιανική φωνή, εκφράζει την υποστήριξή του για τις απλές και ανθρωπιστικές ανάγκες των φυλακισμένων - παιδιών, τις γυναικών και αρρώστων - και τις οικογένειές τους.Ο Καιρός θεωρεί απαράδεκτο να βλέπει  κρατούμενους να εμπλέκονται σε ολοκληρωτική  απεργία πείνας για την απόκτηση βασικών δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών απαιτήσεων που θα έπρεπε να χορηγούνται σε αυτούς ως ανθρώπινα όντα και που  ισχύουν για όλους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.



Βλέπουμε όλους τους κρατούμενους ως ανθρώπινα όντα, των οποίων η αξιοπρέπεια χορηγείται από τον Θεό· κανένας άνθρωπος ή κατοχική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει αυτό που χορηγήθηκε από τον Θεό. Ο κανόνας είναι η ελευθερία και μια δίκαιη ειρήνη για αυτούς και το σύνολο του παλαιστινιακού λαού. Είναι άδικο για την πλειοψηφία των ανθρώπων να βιώνουν την κράτηση και φυλάκιση στις κατοχικές φυλακές, επειδή απαιτούν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να επανεξετάσει τη θέση του και να συνειδητοποιήσει ότι η ασφάλεια του δεν βρίσκεται στις φυλακές του, αλλά στην αναγνώριση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού.



Στο όνομα των ανθρωπιστικών αξιών που υπερασπίζει κάθε θρησκεία, και στο όνομα των χριστιανικών αξιών και διδασκαλιών, εκφράζουμε την υποστήριξή μας για τους κρατούμενους ως ανθρώπινα όντα που έχουν την αξιοπρέπεια που τους χορηγήθηκε από τον Δημιουργό τους. Τους υποστηρίζουμε και να απαιτούμε την ελευθερία τους· υποστηρίζουμε τα ανθρωπιστικά αιτήματά τους. Οι φυλακισμένοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους με αυτό το απαιτητικό βήμα της απεργίας πείνας, αλλά αποδεικνύουν επίσης ότι οι απαιτήσεις και η στάση τους είναι δικαιολογημένες και βάσιμες.



Κάθε ανθρώπινο ον με μια ενεργή συνείδηση ​​πρέπει να προσθέσει τη φωνή του με εκείνες των κρατουμένων και να ζητήσει  από τις αρχές στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη διεθνή κοινότητα να βρουν την κατάλληλη ανθρωπιστική λύση έτσι ώστε κανείς  κρατούμενος να μην παραμείνει στο κελί του και κανένας  Παλαιστίνιος να μην στερείται την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Το όραμά μας είναι αυτό που κάθε πρόσωπο θεωρείται ως ανθρώπινο ον του οποίου η ελευθερία και η αξιοπρέπεια χορηγούνται από τον Θεό, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων και διωκόμενων ανθρώπων που χρειάζονται περισσότερο να απολαύσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...