Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Οι τελευταίες βοσκοπούλες του Παμίρ


Κοιλάδα Shimshal , Πακιστάν - Η Κοιλάδα Shimshal , που βρίσκεται στην περιοχή Karakorum στο βόρειο Πακιστάν , προσαρμόζεται κάθε χρόνο στο ρυθμό των βουνών, με την εποχιακή μετακίνηση ανθρώπων με τα κοπάδια τους οδηγούμενα  από γυναίκες.

Η εθνοτική κοινότητα Wakhi που κατοικεί εδώ είναι περήφανη για αυτή τη μοναδική παράδοση που βασίζεται στις γυναίκες.

Την άνοιξη, μια χούφτα γυναικών και μερικών ανδρών εγκαταλείπουν ένα εφήμερο χωριουδάκι σε υψόμετρο 4.600 μέτρων. Περνούν πέντε μήνες σε σκληρές συνθήκες απομόνωσης, με μόνο βασικές ανέσεις και απόσταση τριών ημερών από το πλησιέστερο χωριό.

Η κοιλάδα Shimshal - κατοικία 1.750 κατοίκων - συνδέθηκε οδικώς με την εθνική οδό Karakorum μόλις το 2003, μετά από 18 χρόνια κατασκευής. Ο δρόμος διευκόλυνε την καλύτερη πρόσβαση σε μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα την βελτιωμένη εκπαίδευση και απασχόληση για τους κατοίκους της απομακρυσμένης αυτής κοιλάδας.


Η επιθυμία των Wakhis για καλύτερη παιδεία οδήγησε τους νέους - τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια - να φύγουν για τις πόλεις, αρχικά για να σπουδάσουν, γεγονός που τους έδωσε καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις συνθήκες, το τέλος αυτού του μοναδικού θηλυκού ποιμενικού βίου φαίνεται αναπόφευκτο. Οι βοσκοπούλες του Pamir συνειδητοποιούν ότι ζουν τα τελευταία χρόνια μιας όμορφα σκληρής παράδοσης· ότι είναι οι θεματοφύλακες μιας ξεθωριασμένης προγονικής γνώσης.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...