Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Νέα ανακάλυψη αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την Ασσυριακή Αυτοκρατορία

3.250 χρόνων σφηνοειδή δισκία βρέθηκαν μέσα σε πήλινο αγγείο στον αρχαιολογικό χώρο της Bassetki στην περιοχή του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ
aina.org

Οι ανασκαφές που διεξήγαγε ένας αρχαιολόγος του πανεπιστημίου του Tübingen στην περιοχή ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος οικισμού της εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ έχουν αποκαλύψει σχεδόν 100 πήλινα δισκία που χρονολογούνται από την περίοδο της Μέσης Ασσυριακής Αυτοκρατορίας (1250 π.Χ.).
Η κρύπτη των δισκίων από πηλό βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Bassetki, η οποία ανακαλύφθηκε το 2013 από τον καθηγητή Peter Pfälzner του Πανεπιστημίου του Tübingen και τους συναδέλφους του.

"Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι αυτό το πρώιμο αστικό κέντρο στη βόρεια Μεσοποταμία κατοικούταν σχεδόν συνεχώς από περίπου το 3000 έως το 600 π.Χ.", δήλωσε ο καθηγητής Pfälzner.


"Αυτό δείχνει ότι η Bassetki ήταν καθοριστικής σημασίας για σημαντικές εμπορικές οδούς."

Σύμφωνα με την ομάδα, σε ένα από τα αρχαία κτήρια του Bassetki, βρέθηκαν 93 πήλινα δισκία.

Πολλά από τα δισκία είναι άψητα και άσχημα φθαρμένα, οπότε η ανάγνωση τους θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση.

"Εξήντα από τα πολύτιμα αρχεία είχαν εναποτεθεί σε κεραμικό δοχείο που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση δισκίων αργίλου", ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

"Το δοχείο ανακαλύφθηκε σε ένα δωμάτιο ενός κτιρίου της Μέσης Ασσυριακής περιόδου που είχε καταστραφεί, μαζί με δύο ακόμα πιθάρια , είχε τυλιχτεί σε μια πυκνή επικάλυψη πηλού".

"Τα δοχεία μπορεί να κρύφτηκαν με αυτόν τον τρόπο λίγο μετά την καταστροφή του περιβάλλοντος κτιρίου. Ίσως οι πληροφορίες μέσα σε αυτό έπρεπε να προστατευθούν και να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές", δήλωσε ο καθηγητής Pfälzner.

"Δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα δισκία περιέχουν επαγγελματικά, νομικά ή θρησκευτικά αρχεία."

"Η φιλόλογος μας, ο Δρ Betina Faist, αποκρυπτογράφησε ένα μικρό κομμάτι από ένα πήλινο δισκίο. Αναφέρει ένα ναό στη θεά Gula, υποδηλώνοντας ότι μπορεί  να έχουμε ένα θρησκευτικό πλαίσιο".

"Ελπίζω ότι τα κείμενα θα αποδώσουν μια μεγάλη ποικιλία λεπτομερειών για την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό αυτής της λίγο ερευνημένης  περιοχής  στη βόρεια Μεσοποταμία της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...