Το Ισραήλ προωθεί με επιμονή την άποψη ότι η άνοδος του Ιράν και η νέα πραγματικότητα στην περιοχή προαναγγέλλουν μια βελτίωση των σχέσεών του με τις αραβικές χώρες. Κάποιοι ειδικοί παρατηρούν μάλιστα σημάδια προσέγγισης, έπειτα από δεκαετίας εχθρότητας.
Η αναγνώριση του Ισραήλ από αυτές τις αραβικές χώρες ίσως ακόμη να είναι μακρινό όνειρο, όμως αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη διακριτικών συνεργασιών, σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς.
Μια σημαντική αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ θα αποτελέσει ρήξη με το παρελθόν για τις αραβικές χώρες που αρνούνταν ως τώρα να συνεργαστούν μαζί του για όσο διάστημα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την ανεξαρτησία τους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για μια νέα διπλωματική εποχή, η οποία ανέτειλε αφού Ισραήλ και Σαουδική Αραβία βρέθηκαν μεταξύ των λίγων χωρών που συνεχάρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ομιλία του για το Ιράν.
Το Ισραήλ θεωρεί την Τεχεράνη έναν από τους βασικούς της εχθρούς, ενώ το Ριάντ τη θεωρεί περιφερειακό της αντίπαλο.
«Αυτή την περίοδο το Ισραήλ και οι βασικές αραβικές χώρες βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι», σχολίασε ο Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι «όταν το Ισραήλ και οι βασικές αραβικές χώρες βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι, ας είστε προσεκτικοί, κάτι σημαντικό γίνεται».
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο «δεν ήταν ποτέ καλύτερες».
Μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 μόνο δύο αραβικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, το έχουν αναγνωρίσει.
Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος μπορεί να αναχθεί σε σημαντικό εταίρο, με τον στρατό του να είναι γνωστός στην περιοχή για την ισχύ του, ιδιαίτερες ικανότητες στον τομέα των Πληροφοριών και στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ισραηλινοί και Άραβες έχουν σχέσεις «μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, διότι πολιτιστικά το θέμα είναι ευαίσθητο στη Μέση Ανατολή», εξήγησε ο Αγιούμπ Κάρα, υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ.
Εκτός από την κοινή εχθρότητα απέναντι στο Ιράν, οι ικανότητες του Ισραήλ στην κυβερνοασφάλεια, τον αφαλατισμό νερού και τη γεωργία ωθούν τις αραβικές χώρες να αποκτήσουν στενότερους δεσμούς μαζί του, πρόσθεσε, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται σε αρκετές χώρες του Κόλπου.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο είχε μεταδώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν είχε επισκεφθεί τη χώρα και συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Το 2015, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ανοίγει μια εμπορική αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.
Το Ισραήλ και κάποιες αραβικές χώρες μοιάζουν να «συντονίζονται» σε διάφορα θέματα, όπως οι τρόποι περιορισμού του Ιράν, επεσήμανε ο Ούζι Ράμπι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να φέρει κοντά Άραβες και Ισραηλινούς, ελπίζοντας σε μια «τελική» λύση στο Μεσανατολικό.
Η πιθανότητα αναγνώρισης του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι μια πρόταση που εξετάζεται εδώ και χρόνια. Βασίζεται στο σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης του 2002 που παραμένει νεκρό γράμμα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι προτείνουν το ανάποδο: μια αναγνώριση του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες που θα συνέβαλε στην ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά μια μεγάλη πρόοδο που θα μπορούσε να τερματίσει πενήντα χρόνια κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών.
Οι Άραβες ηγέτες γνωρίζουν τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης στις χώρες τους, που κατά πλειοψηφία τάσσεται κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστίνιων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου