Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Marani-το κέντρο της γεωργιανής οινοποιίας

The story of unique Georgian wine cellar - Marani
georgianjournal.ge

Το γεωργιανό κελάρι(Marani στα Γεωργιανά) είναι ένα αγροτικό κτίριο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη χώρα. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αρχαίων παραδόσεων οινοποιίας και αποτελεί πολύ σημαντικό και πολύτιμο χώρο για τους Γεωργιανούς. 

Το Marani χρησιμοποιείται για τη διατήρηση κρασιού και την προστασία αλκοολούχων ποτών από δυνητικά επιβλαβείς εξωτερικές επιδράσεις, παρέχοντας σκοτάδι, σταθερή χαμηλή θερμοκρασία και κατάλληλη υγρασία. 



geotv.ge
Satsnakheli

Ένα παραδοσιακό Γεωργιανό Marani διαθέτει μια ποικιλία εργαλείων και εξοπλισμού που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνεχώς υπάρχουσας τέχνης της οινοποίησης. Ένας τέτοιος εξοπλισμός είναι το "Satsnakheli", ένα πατητήρι κρασιού. Το Satsnakheli χρησιμοποιείται για τη συμπίεση των μαζεμένων  σταφυλιών με τα πόδια.
geotv.ge
Αφού όλα τα σταφύλια συνθλίβονται και λιώνονται, η διαδικασία της οινοποίησης συνεχίζεται στο Kvevri - μεγάλο αγγείο που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση, την αποθήκευση και την ωρίμανση του παραδοσιακού γεωργιανού κρασιού. 
geotv.ge
Η Γεωργιανή Γευσιγνωσία Κρασιών από το Κβεβρι

Το Γεωργιανό κελάρι ως αρχιτεκτονικό αντικείμενο προέρχεται από το βασίλειο της Γεωργίας Kartli-Kakheti, το οποίο δημιουργήθηκε το 1762 με την ενοποίηση δύο βασιλειών της ανατολικής Γεωργίας, του Βασιλείου της Κάρτλι και του Βασιλείου του Καχιετή. Σε άλλες περιοχές της ανατολικής Γεωργίας, οι παραδόσεις οινοποίησης ήταν τόσο διαδεδομένες και αναπτυγμένες λόγω των κλιματολογικών ή ιστορικών συνθηκών. 
geotv.ge
Το κελάρι κρασιών δεν είναι μόνο μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης κρασιού στη Γεωργία, αλλά είναι το καλύτερο μέρος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο και να διασκεδάσετε με τους επισκέπτες. Αυτός είναι ο τόπος όπου οι φιλόξενοι Γεωργιανοί ανοίγουν το Qvevri και προσφέρουν μοναδικά οργανικά γεωργιανά κρασιά στους πιο αγαπητούς επισκέπτες. 
geotv.ge
Μέχρι να  ετοιμαστεί ο παραδοσιακός γεωργιανός Supra (γιορτινό τραπέζι γεμάτο με διάφορα πιάτα), στους επισκέπτες προσφέρονται ορεκτικά, τουρσί, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια κλπ. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο τζάκια χτίστηκαν στα τείχη του Marani. Τέτοιου είδους κελάρια κρασιού εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολλά γεωργιανά νοικοκυριά για διάφορους σκοπούς και τελετουργίες όπως η παρασκευή κρασιού, η οργάνωση των Supra, οι φιλικές συναθροίσεις κλπ. 


geotv.ge
Παραδοσιακός γεωργιανός supra στο Marani

Αυτός ο πολυλειτουργικός χώρος στα σπίτια πολλών ντόπιων αντιπροσωπεύει ένα πολύτιμο μέρος του γεωργιανού  πολιτισμού και οινοποίησης. Το Marani παραμένει ένα αναπόσπαστο και πολύτιμο σύμβολο της γεωργιανής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ο ρόλος του είναι σημαντικός για την ανάπτυξη της γεωργιανής οινοποιίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...