Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η κυβέρνηση του Καμερούν αρνείται τις κατηγορίες για σφαγή στις αγγλόφωνε περιοχές

Cameroon govt refutes reports of massacre in Anglophone regions

africanews

Η κυβέρνηση του Καμερούν απάντησε στους ισχυρισμούς μαζικής δολοφονίας στις ταραγμένες περιοχές των Αγγλοφώνων, σύμφωνα με μια τοπική πύλη μέσων ενημέρωσης  το Cameroon Tribune.

Η κυβέρνηση, σε δήλωση που εξέδωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Issa Bakary Tchiroma, δήλωσε ότι οι αναφορές για σφαγή σε διαδηλωτές ήταν αβάσιμες.

Στην ανακοίνωση επίσης κατηγόρησε τα ηγετικά στελέχη των αγγλόφωνων περιοχών για την εκπόνηση αυτού που τώρα αποκαλείται «γενοκτονία που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Καμερούν ενάντια σε συμπατριώτες αγγλόφωνης καταγωγής».


"Η κυβέρνηση διαψεύδει έντονα και καταδικάζει τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι μια συγκεκριμένη μετάφραση της επιθυμίας των αποσχιστών και των ακολούθων τους να πραγματοποιήσουν τις κακές προθέσεις τους να αποσταθεροποιήσουν το Καμερούν", ανέφερε η δήλωση.

Σε άλλο σημείο προσπάθησε να απαλλάξει τις δυνάμεις ασφαλείας από τις κατηγορίες επιμένοντας  ότι εφάρμοσαν την ανάλογη βία στους διαδηλωτές. "Στο πεδίο, οι μονάδες επιβολής του νόμου επέδειξαν μια αξιοσημείωτη αίσθηση καθήκοντος και αυτοσυγκράτησης στις ενέργειές τους και ενεργούσαν μόνο σε νόμιμη αυτοάμυνα.


"Αυτή η συγκράτηση των αντιποίνων των δυνάμεων επιβολής του νόμου βοήθησε να περιοριστεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρόλο που τα τακτικά στρατεύματα παρενοχλούνταν συνεχώς από ένοπλους επιτιθέμενους", πρόσθεσε η δήλωση.

Οι αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση από το Νοέμβριο του 2016. Οι δύο περιφέρειες - Βορειοδυτική και Νοτιοδυτική - πιέζουν για ανεξαρτησία υπό τη Δημοκρατία της Αμβαζόνιας.

Η απόπειρα ανακήρυξης για συμβολική ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου 2017 αντιμετωπίστηκε με βαριά καταστολή από δυνάμεις ασφαλείας, η οποία οδήγησε επίσημα σε θανάτους οκτώ ατόμων. Η ομάδα δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 17. Πολλοί  αναφέρθηκαν τραυματίες και έγιναν μαζικές συλλήψεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και διάφορες θρησκευτικές ομάδες τόνιασαν την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των ηγετών της ταραγμένης περιοχής. Ο Πρόεδρος Biya καταδίκασε επίσης τη βία και ζήτησε διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...