Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η σαρωτική νίκη του Άμπε επηρεάζει όλη την Άπω Ανατολή


koreatimes

Της Kim Hyo-Jin 

Μια μεγάλη νίκη για το συνασπισμό του οποίου ηγείται το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα  του Σίνζο Άμπε στις πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία  εφέρνει  σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της γειτονικής χώρας. 

Ο Άμπε προφανώς θα πιέσει για μια αναθεώρηση στο λεγόμενο ειρηνευτικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας με βάση την ανανεωμένη πολιτική του δυναμική και η μιλιταριστική κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις  πολιτικής συνεργασίας κατά των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας και την επίλυση ιστορικών ζητημάτων,είπαν  αναλυτές  τη Δευτέρα. 

«Ο Abe θα  ερμηνεύσει αυτή συντριπτική νίκη να του έχει δοθεί η εξουσία να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, προσωπική του φιλοδοξία που πήγε πίσω από το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς», δήλωσε ο Γιανγκ Kee-ho, καθηγητής ιαπωνικών μελετών στο Πανεπιστήμιο  Sungkonghoe. 

Ο Yang λέει ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο. «Εάν η αναθεώρηση πραγματοποιηθεί, το ψυχολογικό αντίκτυπο θα είναι τεράστιο τόσο για τη Νότια Κορέα όσο και για την Κίνα, και θα μπορούσε να διαταράξει την  συνεργασία ασφαλείας για τη διαχείριση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.» 

Ο υπό την ηγεσία του LKP  συνασπισμός του Άμπε κέρδισε 312 έδρες στις εκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας τα δύο-τρίτα  της πλειοψηφία στην 465 θέσεων  κάτω βουλή , που είναι αρκετά για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. 

Ο ίδιος νωρίτερα πρότεινε ότι το άρθρο 9 που αποκηρύσσει τον πόλεμο πρέπει να τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει λόγους που οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας να μπορούν να επιχειρήσουν στο εξωτερικό από το 2020. 



Η κίνηση αυτή αναμένεται να προωθηθεί, καθώς ο  Abe είναι πιθανό να εξασφαλίσει μια τρίτη τριετή θητεία ως ηγέτης του LDP τον επόμενο Σεπτέμβριο. 

Οι προκλήσεις της Β.Κορέας και ο  φόβος του κόσμου έδωσε στην κυβερνητική συμμαχία της  Ιαπωνίας  την τόσο αναγκαία ώθηση στις εκλογές παρά το σκάνδαλο στο οποίο η διοίκησή της φέρεται να παρείχε ειδικές χάρες στον σχολικό  επενδυτή Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Kake , που διοικείται  από έναν φίλο του Άμπε. 

Η σκληρή στάση του προς τη Βόρεια Κορέα θα ενισχυθεί περαιτέρω , ανέφερε ο Γιανγκ , κάτι που  θα μπορούσε να διακυβεύσει τον ομαλό συντονισμό με την κυβέρνηση Moon Jae-in, που επιδιώκει μια διττή πολιτική προς τη Βόρεια Κορέα με διάλογο και κυρώσεις. 

«Η Ιαπωνία, σε στενή συντονισμό με την αμερικανική , έχει επικεντρωθεί στην τοποθέτηση περισσότερης πίεσης στη Βόρεια Κορέα σε  διεθνές επίπεδο, ενώ η Νότια Κορέα ανοιχτά επιδιώκει περισσότερο διάλογο με τη χώρα πριν αυτή ολοκληρώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της» είπε. 

 «Η σκληρή γραμμή της Ιαπωνίας  θα μπορούσε να απειλήσει να ταράξει την πολιτική συντονισμού μεταξύ της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» . 

Ο Park Won-gon, ένας Καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Παγκόσμιο Πανεπιστήμιο Handong , τόνισε ότι η ενίσχυση του Άμπε  θα αφήσει λίγο χώρο για τη Σεούλ και το Τόκιο  να επιλύσουν το ζήτημα της εν καιρώ πολέμου σεξουαλικής δουλείας των Κορεατισσών κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής  Κατοχής της Κορέας το 1910-1945 . 

«Η Ιαπωνία τώρα έχει μια ισχυρή δεξιά κυβέρνηση χωρίς μια αντιπολίτευση αρκετά ισχυρή για να την ελέγξει και να την εξισορροπήσει. Αυτό σημαίνει ότι, όταν άλυτα ιστορικά θέματα αναζωπυρωθούν, θα είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.» 

Το θέμα της σεξουαλικής δουλείας θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω αργότερα αυτό το μήνα,όταν η UNESCO αναμένεται να αποφασίσει για το αν  θα συμπεριλάβει τα αρχεία των γυναικών  ανακούφισης  στο Μητρώο Παγκόσμιας Μνήμης. 

Ομάδες πολιτών από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Κίνας, ζήτησαν την εισαγωγή το Μάιο του περασμένου έτους. Η κυβέρνηση του Άμπε  διαμαρτυρήθηκε για  την κίνηση, απειλώντας να τερματίσει τις οικονομικές συνεισφορές στον οργανισμό. 

Μια άλλη μεταβλητή στις σχέσεις  Σεούλ, Τόκιο είναι το πώς η κυβέρνηση της  Νότιας Κορέας θα αξιολογήσει την εφαρμογή της  συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο του 2015, για τις σκλάβες του σεξ , σημείωσε ο αναλυτής . 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ σχημάτισε  μια ειδική ομάδα για να εξετάσει τη συμφωνία στο τέλος του Ιουλίου με σκοπό να συντάξει ένα συμπέρασμα μέχρι  το τέλος του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...