Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Περί αλλαγής φύλου αλλά όχι αλλαγής κατάστασης…

Ο εκφυλισμός της πολιτικής

e-dromos


Με εξαιρετική προχειρότητα και ελαφρότητα προωθείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με όσα ισχύουν στις κυριότερες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα. Με δύο μόνο προϋποθέσεις, να έχει συμπληρωθεί το 15ο έτος της ηλικίας και να μην είναι έγγαμο το άτομο, χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο ή στήριξη, με μια απλή αίτηση γίνεται η αλλαγή του φύλου.
Ο χειρισμός του όλου θέματος, δεν μοιάζει να είναι η προστασία ενός έστω μικρού τμήματος του πληθυσμού που έχει κάποια ιδιαιτερότητα λόγω γονιδιακών κοινωνικών ή ψυχολογικών παραγόντων, γίνεται με αυθαίρετη γενίκευση και προσπάθεια να καταστεί ως βασικό θέμα της πολιτικής ατζέντας με το οποίο η κυβέρνηση θα πάρει εύσημα «προοδευτικότητας», απομονώνοντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.

Πίσω από τον φτηνιάρικο και πολιτικάντικο χειρισμό του θέματος (αγοραπωλησία άρθρων για να ψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ έστω επί της αρχής το νομοσχέδιο) υπάρχει η προσπάθεια διοχέτευσης της ιδεολογίας του «αυτοπροσδιορισμού» με βάση το πώς νοιώθει ένα άτομο, έξω, πάνω και πιθανά σε αδιαφορία προς τις κοινωνικές και βιολογικές προϋποθέσεις.
Άλλωστε η κυβέρνηση –κι όσοι ένθερμα υπεραμύνονται του νομοσχεδίου δηλαδή Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κόκ– υποστηρίζουν «ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίον το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά» (από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»). Πρόκειται για ορισμό άκρως υποκειμενικό και αντιεπιστημονικό που αποχωρίζει τελείως την βιολογική από την κοινωνική ταυτότητα. Αυτή η ρευστοποίηση συντάσσεται απολύτως με την μετανεωτερική αντίληψη και τον αστικό ατομικιστικό δικαιωματισμό.
Παρόλα αυτά υπάρχει μια επιτυχία της επικοινωνιακής ομάδας του Μαξίμου στον τομέα αυτό. Μια χώρα να ασχολείται με το ζήτημα της αλλαγής φύλλου και όχι με άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα το δημογραφικό είναι πολύ σοβαρότερο, πολύ πιο κρίσιμο, αλλά για αυτό δεν νοιάζονται καθόλου. Άλλωστε όπως δηλώνουν διάφοροι φωστήρες του δικαιωματισμού αυτό θα λυθεί από τους μετανάστες με τους οποίους θα συνυπάρξουμε…
Η «αγοραπωλησία» γύρω από τέτοια ζητήματα στους διαδρόμους της Βουλής, ο συγκερασμός απόψεων για ψηφιστεί το νομοσχέδιο και η προχειρότητα που αναφέραμε, έχουν εγείρει πολλές αντιθέσεις και τριβές. Η εκκλησία δίνει το «παρών», το ΚΚΕ καταψηφίζει, η Χ.Α. ανασύρει σκοταδιστικές θεωρίες, η Ε.Κ. επιφυλάσσεται, οι οργανώσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας και οι διεμφυλικοί δεν είναι ικανοποιημένοι. Το σχέδιο νόμου γράφεται και γίνονται προσθαφαιρέσεις μέχρι την τελική μορφή που θα πάρει. Και η ζωή συνεχίζεται… χωρίς αλλαγή της κατάστασης. Με μια χώρα που γκριζάρει και μια κοινωνία που ρευστοποιείται. Κι αυτό αρχίζει να περνά στα ψιλά όταν μεγεθύνονται άλλα θέματα όπως το συγκεκριμένο της αλλαγής φύλου με απλή αίτηση…

Ν.Ρ.

10 σχόλια:

  1. Σαφής αντιπολιτευτική διάθεση...
    Αυτό έχουμε ανάγκη, άραγε; Να μας πει κάποιος ποιλο είναι το καλό και ποιό το κακό; Εννοείται ότι ο "κάποιος" είναι εξ ορισμολυ "το καλλο"...
    Ή μήπως η ουσιαστικότερη και επιτακτική ανάγκη μας είναι να βλέπουμε τα πράγματα όπως αυτά είναι;
    Σ'αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι και ίσως ικανοί για να μας βοηθήσουν...ίσως να μην τους θέλουμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα κακός νόμος είναι.Πρόχειρος και άθλιος.Πιθανόν και επικίνδυνος.Και μια ευκαιρία για αναμέτρηση εξουσιών.Μια πρόβα.

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη για τα ορθογραφικά...Έχω πρόβλημα με το πληκτρολόγιο και την σύνδεση (ανάμεσα σ'άλλα, ασφαλώς!)
    -ποιό -ορισμού - καλό-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εεεε...αν ειναι κακός και επικίνδυνος..εντάξει, τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κακός ή πρόχειρος δεν ξέρω να πω,τώρα προσπαθώ να διαμορφώσω κάποια άποψη (άκουσα σχεδόν όλες τις ομιλίες στη βουλή, διάβασα διαφορετικές θέσεις..) , αυτό που ξέρω είναι πως το νομοσχέδιο βρισκόταν σε διαβούλευση από τον Μάιο κ όφειλαν όλοι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Όχι μόνο έγινε ντόρος (από τα ΜΜΕ) την τελευταία στιγμή αλλά κ η αξιωματική αντιπολίτευση ,εφαρμόζοντας την τακτική του "στρίβειν δια της καταθέσεως νόμου", κατέθεσε την τελευταία στιγμή πρόταση νόμου!
    Να μη μιλήσω για ΑΝΕΛ , ΚΚΕ (πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες) κ Λεβέντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω πολλούς που κατέθεσαν άποψη.Το νομοσχέδιο έγινε ακριβώς όπως το είχαν αποφασίσει χωρίς καμία αλλαγή(όσο το είχα παρακολουθήσει).Το ΚΚΕ έχει πάγια θέση για το θέμα,κάπου το γράφει και στη σελίδα του.Δεν έκανε κάτι διαφορετικό.Η ΝΔ προσπαθεί να μη χάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους αλλά να μην έρθει και σε κόντρα με το ελευθεριάζον σύστημα.Οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να επιβιώσουν και ο Λεβέντης είναι μια κατηγορία μόνος του.

      Διαγραφή
  5. Τουλάχιστον μία αλλαγή έγινε,η ηλικία του δικαιώματος αλλαγής ταυτότητας φύλου. Κ αυτή έγινε μετά από συνάντηση εκπροσώπων σωματείων γονέων.
    Δεν ξέρω τι είναι σωστό κ τι όχι. Τρομάζω όμως με την ευκολία που κάποιοι παίρνουν θέση για πράγματα που δεν ξέρουν κ δεν μπορούν να νοιώσουν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν συναναστραφεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία των συνανθρώπων μας.
    Απέξω από τον χορό....
    Τι να πεις εξάλλου όταν μαθαίνεις πως βραβεύεται ο ΓΑΠ για την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία την εποχή που διετέλεσε πρωθυπουργός!!

    Αν κ δεν εκτιμώ τον Στ. Θεοδωράκη κ τις ιδέες του η ομιλία του στη βουλή μου άρεσε. Κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία κ αυτό μπορούσε να σταθεί ως άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιοι είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των σωματείων;Από πού προέρχονται.Τέλος πάντων,ο κάθε λαός παίρνει αυτό που του αξίζει.Όσοι σκούζουν τώρα ήξεραν τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο προοδευτικός συρφετός.Ας πρόσεχαν(-με).

      Χρειάζεται αλλαγή της οπτικής της κοινωνίας στο θέμα και αυτός ο νόμος έτσι όπως έγινε κάνει το ακριβώς αντίθετο.

      Διαγραφή
  6. Αυτή η αλλαγή της οπτικής της κοινωνίας ειναι ότι πρέπει για να παραμένει στην τύφλα του ο καθένας!
    Προσωπικά προτιμώ να με βρίσει κάποιος απ το να με παραπέμψει σε αλλαγή της κοινωνικής οπτικής...

    Από το "σκούξιμο" έως τον λόγο... ένα τσιγάρο δρόμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλίμονο στις κοινωνίες που περιμένει τους νόμους για να αλλάξει οπτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...