Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Μια ματιά στα άδυτα του σούμο

cnn.gr

«Η γλώσσα είναι η μεγαλύτερη πηγή άγχους» λέει Tomozuna Oyakata, γνωστός και ως Kyokutenho στο κόσμο των μαχητών του Σούμο.
Είναι ο πρώτος που κατάφερε να ηγηθεί ενός «στάβλου» Σούμο στην Ιαπωνία αν και είναι γεννημένος στη Μογγολία.
Οι παλαιστές ή «rikishi» όπως τους αποκαλούν οι μυημένοι στο άθλημα κάθε πρωί προπονούνται για περισσότερες από τρεις ώρες μέσα στον αριστοκρατικό χώρο Tomozuna προκειμένου να βελτιώσουν την τεχνική τους στο παραδοσιακό Ιαπωνικό άθλημα.
Όταν ο ένας παλαιστής καταφέρει να βγάλει τον άλλο παλαιστή έξω από τον κυκλικό δακτύλιο –γεμάτο με χώμα- ή τον αναγκάσει να ακουμπήσει το έδαφος με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του εκτός από τα πέλματα των ποδιών, τότε ανακηρύσσεται νικητής.
Το Reuters κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια (σπανίως δίνονται) από την επιτροπή Σούμο και να καταγράψει την προετοιμασία των μαχητών για το τουρνουά Grand Sumo, στην Ιαπωνική πόλη Nagoya.


11 νεαροί γίγαντες με την παραδοσιακή αμφίεση του αθλήματος ρίχνονται στη μάχη μέσα σε ένα Βουδιστικό Ναό που έχει γίνει το προσωρινό προπονητικό τους κέντρο.
Για να γίνει κάποιος μαχητής δεν αρκεί μόνο η πολύωρη προπόνηση, θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και τρόπο ζωής.
Κοινώς να τρώει, να ζει και να «αναπνέει» ως Ιάπωνας.
«Φτιάχνουμε τον κότσο Σαμουράι, φοράμε κιμονό, σανδάλια, ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες της Ιαπωνίας και του σούμο» λέει ο Tomozuna Oyakata.
Η σκληρή εκπαίδευση από την οποία περνούν οι αθλητές προκειμένου να γίνουν μαχητές έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς Ιάπωνες.
Πλέον όλο και περισσότεροι Μογγόλοι δέχονται να αλλάξουν τρόπο ζωής ώστε να γίνουν αποδεκτοί στον κόσμο του Σούμο.
Ένας από αυτούς, ο οποίος έχει στεφτεί πρωταθλητής, μιλάει άπταιστα Ιαπωνικά, έχει Γιαπωνέζα σύζυγο ενώ πήρε την Ιαπωνική ιθαγένεια προκειμένου να αγγίξει τον επόμενο στόχο του, ο οποίος είναι να γίνει sumo master ή αλλιώς «oyakata».
8.000 θερμίδες την ημέρα

Η καθημερινή σκληρή προπόνηση ολοκληρώνεται στις 10 και μισή το πρωί. Αμέσως μετά οι μαχητές μπορούν να συναντήσουν τους θαυμαστές τους, να φωτογραφηθούν μαζί τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.
Στο ημερήσιο πρόγραμμά τους φυσικά συμπεριλαμβάνονται πλούσια σε θερμίδες γεύματα. Συνολικά φτάνουν να καταναλώνουν 8.000 θερμίδες ημερησίως.
Το μεσημεριανό τους, το ετοιμάζουν νεαροί παλαιστές – οι οποίοι είναι χαμηλά στην ιεραρχία- και αποτελείται από τα εξής πιάτα:
Χοιρινά πόδια, ψητές και τηγανιτές σαρδέλες, ρύζι στον ατμό και «chanko nabe» την γνωστή σούπα των μαχητών Σούμο, η οποία περιέχει πολλά λαχανικά αλλά και μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης.
Αμέσως μετά το φαγητό, οι αθλητές φορούν μάσκες οξυγόνου που τους διευκολύνουν την αναπνοή και κοιμούνται για αρκετή ώρα.
«Είναι επιλογή μας η δημιουργία μιας νέας διαφορετικής εθνικότητας» λένε με περηφάνια οι Μογγόλοι που έγιναν Ιάπωνες για χάρη του Σούμο.



4 σχόλια:

  1. φιλος μου που μενει χρονια Ιαπωνια μου ειπε οτι σουμοτορι γινονται παδια απο φτωχες οικογενειες γιατι οι συνθηκες ειναι πραγματι πολυ σκληρες.Επισης οταν αποσυρονται ακολουθουν ειδικο προγραμμα αποκαταστασης γιατι η υγεια τους ειναι σε πλου κακα χαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικό είναι,με τόσα κιλά που παίρνουν και τη διατροφή που κάνουν.Ότι πηγαίνουν παιδιά από φτωχές οικογένειες δεν το ήξερα.Θεωρούσα ότι θα ήταν πιο ελιτίστικο το πράγμα.

      Διαγραφή
  2. οχι,καθολου ελιτιστικο.Φτωχες οικογενειες και μεταναστες κυριως.
    ο Ακεμπονο,o πιο διασημος γιοκοζουνα,ηταν χαβανεζος.Τωρα μπαινουν στο παιχνιδι πολυ και απο την ανατολικη ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,οι Χαβανέζοι έχουν μια κάποια παράδοση.Από Ανατολικοευρωπαίους θυμάμαι έναν σχετικά μικρόσωμο Σλοβάκο ή Τσέχο.

      Διαγραφή

Λόγοι...

  Αυτή η ημέρα θα αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες από την μεταπολίτευση και μετά. Τη μέρα αυτή ο λαός έδειξε να έχει παλμό. Να έχει δι...