Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Εντοπίστηκε(;) φουρόγατος στην Κρήτη

Εντοπίστηκε ο θρυλικός φουρόγατος στη Κρήτη (ΦΩΤΟ)

Ένα ζώο που αγγίζει τα όρια του μυθικού, ο φουρόγατος, φέρεται να πιάστηκε στα Λευκά Όρη από βοσκό. Το ζώο που φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φουρόγατου παραδόθηκε στη Δασική Υπηρεσία όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι πράγματι φουρόγατος.
Το ζώο που πιστεύεται ότι είναι φουρόγατος πιάστηκε σε παγίδα βοσκού στην περιοχή του Ομαλού. Μόλις το εντόπισε ο βοσκός ενημέρωσε άμεσα την Δασική Υπηρεσία.  «Υπάλληλοι μας έβαλαν το ζώο σε ένα κλουβί και ειδοποιήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης» μας είπε η δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη. «Θα στείλουμε κτηνίατρο για να το ναρκώσει, ώστε να πάρουμε αίμα και στη συνέχεια να κάνουμε τις αναλύσεις και να βρούμε αν μορφολογικά και μοριακά είναι φουρόγατος. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για φουρόγατο» μας είπε ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Ο θρυλικός φουρόγατος εντοπίστηκε στη Κρήτη!
Ο θρυλικός φουρόγατος εντοπίστηκε στη Κρήτη!
Για χρόνια ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα για τον εντοπισμό τυχών φουρόγατων στα Λευκά Όρη με την χρήση τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να ήταν ατελέσφορα. Ο φουρόγατος παρέμενε ένα ζώο «φάντασμα» καθώς ήταν γνωστό στην Κρητική παράδοση, άλλα δεν εντοπιζόταν εύκολα. 
Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.
Ο θρυλικός φουρόγατος εντοπίστηκε στη Κρήτη!
 
Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...