Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Νέες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αιθιοπία

Ethiopia hit by deadly Oromo - Amhara clashes
Σε εθνοτικές συγκρούσεις σκοτώθηκαν  11 άτομα αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή Oromia της Αιθιοπίας, δήλωσε επίσημος της  περιφερειακής κυβέρνησης την Κυριακή,η τελευταία αναταραχή σε μια επαρχία που συγκλονίστηκε  από τη βία το 2015 και το 2016.
Σχεδόν 700 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι κατά τη διάρκεια μίας περιόδου βίας στη μεγαλύτερη περιοχή της Αιθιοπίας και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το κοινοβούλιο.
Η αναταραχή ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εννέα μηνών, η οποία τελικά άρθηκε τον Αύγουστο. Σποραδικές διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα έκτοτε.

Η βία ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα σε δυο περιοχές της δυτικής επαρχίας μετά από διαμαρτυρίες που οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων Ορώμο και Αμάρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιοχή την Κυριακή.
"Πέθαναν οκτώ Ορώμο και οι τρεις Αμάρα", είπε ο εκπρόσωπος Addisu Arega Kitessa.
Η προηγούμενη αναταραχή προκλήθηκε από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, που  οι αντιφρονούντες είπαν πως κατέληγε σε αρπαγές γαιών. Ακολούθησαν ευρύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις,  γιατην πολιτική και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η βία περιελάμβανε επιθέσεις σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ανήκαν σε ξένη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων αγροκτημάτων  που καλλιεργούσαν λουλούδια για εξαγωγή.
Ξεχωριστά, οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των περιφερειών της χώρας Oromia και Σομαλίας τον περασμένο μήνα επίσης εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η περιοχή μαστίζεται από σποραδική βία εδώ και δεκαετίες. Το δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2004 για να καθοριστεί το καθεστώς των αμφισβητούμενων οικισμών απέτυχε να μειώσει τις εντάσεις.
Οι συγκρούσεις αυτές πυροδότησαν φόβους για την ασφάλεια στην Αιθιοπία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και έναν ισχυρό σύμμαχο της Δύσης.
REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...