Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο Κύρος ο Μέγας ενοχλεί το καθεστώς του Ιράν


payvand.com
Από την Golnaz Esfandiari,  RFE / RL

Οι αρχές του Ιράν φαίνεται να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τους πολίτες από το να συγκεντρωθούν στον τάφο του Μεγάλου Κύρου, του πρώτου βασιλιά της Περσίας, για τον εορτασμό της Ημέρας του Κύρου. Η μεγάλη εκδήλωση του αρχαίου βασιλιά θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η ημέρα που κατέκτησε τη Βαβυλώνα.





Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι οι αρχές στήνουν φράχτη και επιβάλλουν περιορισμούς για να περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται τον τάφο του προ-Ισλαμικού βασιλιά, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη Pasargadae στην κεντρική επαρχία Fars.

Πέρυσι, χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στην έρημο στο χώρο του αρχαίου μνημείου για να γιορτάσουν την ανεπίσημη γιορτή. Πολλοί φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα, συμπεριλαμβανομένου του "το Ιράν είναι η χώρα μας, ο Κύρος είναι ο πατέρας μας".



Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έως και 300 άτομα κρατήθηκαν στην ειρηνική συγκέντρωση. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ιράν που εδρεύει στη Νέα Υόρκη  ανέφερε ότι περίπου 70 άτομα καταδικάστηκαν αργότερα σε ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως οκτώ χρόνια.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Hamshahrionline ανέφερε ενόψει  της Ημέρας του Κύρου ότι όσοι επισκέπτονταν τον τάφο θα αντιμετώπιζαν πρόσθετους περιορισμούς. "Οι συνθήκες για τους επισκέπτες στο Pasargadae έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες", ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων στις 24 Οκτωβρίου.

"Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κυκλοφορούν κάρτες κυκλοφορίας για τους κατοίκους του Pasargadae για να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα και τους μη κατοίκους να εισέλθουν στο αρχαίο συγκρότημα στις [29 Οκτωβρίου]", πρόσθεσε το ρεπορτάζ.

Αρκετοί Ιρανοί ανέφεραν στο Radio Farda του RFE / RL ότι έλαβαν απειλητικά μηνύματα, προειδοποιώντας τους ότι όσοι παρευρεθούν στην "παράνομη" συγκέντρωση της Ημέρας του Κύρου  θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δίωξη.

Η περσική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι είχε λάβει παρόμοιες αναφορές από το ακροατήριό της.

Δεν ήταν σαφές ποιος έστειλε τα μηνύματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ακροατής του Radio Farda  κατέγραψε ένα βίντεο  στο Pasargadae όπου οι εργάτες φαίνεται να φτιάχνουν έναν φράκτη γύρω από τον τάφο του Κύρου.

Ο ακροατής δήλωσε ότι οι ντόπιοι είπαν ότι «τα σώματα ασφαλείας» διέταξαν να ανεγερθεί ο φράχτης για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να γιορτάσουν την ημέρα του Κύρου στην τοποθεσία.


Οι Ιρανοί είναι γοητευμένοι και πολύ υπερήφανοι για το αρχαίο προϊσλαμικό παρελθόν τους, το οποίο γιόρταζαν και υπό τη βασιλεία του Μοχάμαντ Ρεζά Σάχ Παχλαβί.

Το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν δίδει μεγαλύτερη έμφαση στην ισλαμική κληρονομιά της χώρας, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει την προϊσλαμική ιστορία του έθνους.

Ο Κύρος, ο οποίος κυριάρχησε τον 6ο αιώνα π.Χ., τιμάται από πολλούς Ιρανούς για την ίδρυση της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και την καθιέρωση της πρώτης παγκόσμιας διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συγκέντρωση του 2016 στο Τάφο του Κύρου στο Pasargadae φαίνεται να ήταν η μεγαλύτερη κατά τα τελευταία χρόνια.
 
Η συγκέντρωση του 2016 στο τάφο του Κύρου στο Pasargadae

Η συγκέντρωσε εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου κληρικού Nuri Hamedani, ο οποίος επιτέθηκε σε εκείνους που γιορτάζονταν τον Κύρο ονομάζοντάς τους «αντεπαναστάτες» και δήλωσε ότι τραγουδούσαν συνθήματα που κανονικά προορίζονταν για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επαρχίας Φαρς απέρριψε ως «ψευδή» μια δήλωση που έκανε τον  γύρο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωνε ότι το ιστορικό συγκρότημα Pasargadae θα κλείσει στις 27-29 Οκτωβρίου για να αποτρέψει την «κακοποίηση» από «αντεπαναστατικές ομάδες».

Η Fatemeh Rezai, η  οποία είναι αρμόδια  δημοσίων σχέσεων του οργανισμού, δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με τις "δραστηριότητες" στο συγκρότημα Pasargadae στα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...