Ο ηγέτης της ισχυρότερης οργάνωσης της λιβανέζικης Αντίστασης, της Χεζμπολά, απευθύνθηκε απευθείας στους Κούρδους αυτήν την εβδομάδα, καλώντας τους «να μην συμπράξουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το διαμελισμό της περιοχής». Η παρέμβασή του ήρθε λίγο μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο οποίο αντιτίθενται όλες οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν κουρδική μειονότητα: Ιράκ, Ιράν, Συρία και –φυσικά– Τουρκία. Ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αφού δεσμεύτηκε ότι η Χεζμπολά θα συνεχίσει να καταδιώκει τους τζιχαντιστές «μέχρι την ολοκληρωτική ήττα τους», επισήμανε ότι μετά την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους αναδύεται ένας νέος κίνδυνος: «Η διοίκηση των ΗΠΑ συνωμοτεί ώστε να βυθίσει την περιοχή μας σε νέο κύκλο αιματηρής αντιπαράθεσης και διαμελισμού, και η απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο».
Στη συνέχεια απευθύνθηκε απευθείας στους Κούρδους: «Λέμε στους αγαπημένους μας Κούρδους ότι στην πραγματικότητα δεν αποφασίζετε για το μέλλον σας, όπως ίσως νομίζετε. Αυτό που κάνετε αντικειμενικά είναι να υποβοηθάτε το διαμελισμό της περιοχής σύμφωνα με το σχέδιο της λεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής, το οποίο υιοθέτησαν και προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ ήδη από την εποχή του Μπους. Σας λέμε λοιπόν ότι όλοι μας έχουμε την ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτό το διαιρετικό σχέδιο». Ταυτόχρονα, κάλεσε τα αραβικά έθνη να μην σταθούν με εχθρότητα έναντι των Κούρδων: «Δεν θα πρέπει να υπάρξουν εθνικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, διότι το πρόβλημα δεν είναι το κουρδικό – είναι τα πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων».
Με αυτήν την παρέμβαση ο Νασράλα εμφανίζεται ως συνεχιστής του παραδοσιακού αντιιμπεριαλιστικού αραβικού εθνικισμού, αντιτασσόμενος (αν και είναι επικεφαλής ενός «θρησκευτικού» κόμματος) σε θρησκευτικές ή εθνοτικές διαιρέσεις. Και την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους Κούρδους ότι αν αποφασίσουν να παραμείνουν ενταγμένοι εντός των αραβικών κρατών θα είναι «όπως και όλες οι άλλες μειονότητες, ασφαλέστεροι». Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να έχει πραγματική βάση όσον αφορά τα αραβικά κράτη – αν και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τις διαβεβαιώσεις του Νασράλα ώστε να πειστούν οι κουρδικοί πληθυσμοί. Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι είναι η Τουρκία, για την οποία ο Νασράλα, εύλογα, δεν εγγυήθηκε τίποτα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου