Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο Χατζιδάκις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου-Μια αμφιλεγόμενη(τουλάχιστον)άποψη

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν μόνο ο ευαίσθητος, μαγικός, νοσταλγικός μουσικοσυνθέτης. Είχε και άποψη και δεν δίσταζε να την εκφράσει.
Πολλά χρόνια πριν, «τόλμησε» από ραδιοφώνου» να σχολιάσει την 28η Οκτωβρίου με τον δικό του αιρετικό τρόπο. Είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο.
Τι έλεγε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις;
«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ' εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.
Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά... Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τλ. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Ασε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.
Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».


Πηγή: Το αιρετικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι για την 28η Οκτωβρίου: Αν λέγαμε «ναι»... [βίντεο] | iefimerida.gr 

5 σχόλια:

  1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1091482540982837&id=241488185982281

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι ακριβώς έτσι κ. Χατζιδάκι. Πάσχει σε πολλα η δήλωση σου επι ιστορικών αδιαμφισβήτητων σημείων (π.χ. "μεθύσαμε απο δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας" σημ. όλοι η Ευρώπη μιλούσε για την θυσία των Ελλήνων και την σημαντικότητα της στον παγκόσμιο χάρτη. Τα αγνοείς μάλλον απο επιπολαιότητα). Αν μεταφέρεις την μηδενιστική αποπροσανατολιστική λογική σου και στα μουσικά έργα σου, για τα οποία δεν έχυσε και κανείς το αίμα του, πολλω μάλλον δεν θα άξιζες ούτε εσυ κάτι ούτε οι συνθέσεις σου. Δεν είναι όλα 1+1=2. Υπάρχει και ψυχή. Τουλάχιστον αυτοί που πολεμήσαν την είχαν, κρίμας να μην το καταλαβαίνουμε. Μάλλον επειδή είμαστε μικρόψυχοι παρτάκηδες και μοιρολάτρες. Ο Θεός να φυλάει το προζύμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι "κύριος",έχει πεθάνει.
      Σίγουρα μεγαλοποιήσαμε την προσφορά μας αλλά θεωρώ ότι έχουμε υποβαθμίσει την αξία της απόφασής μας.Ψυχρά αν το δούμε το πράγμα,πληρώσαμε μεγάλο φόρο αίματος και για ευχαριστώ μας βάλανε ακόμα περισσότερο στο περιθώριο.Αλλά ναι,υπάρχει και ψυχή,σωστό αυτό.
      Ποτέ δεν μου άρεσε η μουσική του Χατζιδάκι εκτός λίγων εξαιρέσεων.

      Διαγραφή
  3. Καλά, άλλα όταν τα έλεγε ήταν ζωντανός, τώρα ούτως η άλλως είναι συγχωρεμένος.
    Δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε οτι μεγαλοποιήσαμε την προσφορά μας και αυτό διότι εμεις (οι νεοέλληνες) δεν προσφέραμε τίποτα, ούτε χέρια, ούτε πόδια, ούτε την ζωή μας. Ας μην μιλούμε λοιπόν εξ ονόματός τους. Το ότι οι άλλοι μας βάλαν στο περιθώριο αυτό δηλώνει και φανερώνει την μικρότητα τους ή την ανικανότητά μας έστω, σε καμμιά περίπτωση όμως δεν υποβαθμίζει την προσφορά των ηρώων αυτών που δεν πολεμήσαν για να ακούσουν το ευχαριστώ των "μεγάλων" δυνάμεων. Να είσαι σίγουρος παπα-Κώστα ότι θα το ξαναδούμε το έργο και κεί θα μας λυθούν πολλές απορίες. Εκεί θα δείς και ζωντανούς Χατζιδάκηδες, όταν εσύ θα χύνεις το αίμα σου, και δεν θα σου αρέσει. (το δεύτερο ενικό αναφέρεται γενικότερα και όχι σε σένα παπα-Κώστα που κατα τα άλλα μας δίνει ωραίες αφορμές.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άποψη του Χατζηδάκι έχει κάποιες αλήθειες.Αλλά τις έχει ανακατεμένες με τόνους ελιτισμού και ιστορικών λαθών(ή και αποκρύψεων,δεν ήμουν ποτέ στο μυαλό του).Δεν είναι θέμα αυτών που πολέμησαν το τι περιμέναμε από τους "Μεγάλους" αυτό είναι δουλειά των πολιτικών και των ηγετών.
      Με αυτά που βλέπουμε και ακούμε,η άποψη του Χατζηδάκι είναι μετριοπαθέστατη.Θα δούμε πολύ χειρότερα είμαι σίγουρος.

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...