Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Δεν συγκαλείται η Ιεραρχία...για να αποφευχθούν τα χειρότερα

orthodoxia.info
ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΔΑΡΟΥ & ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΕΡΔΗ | Όταν στις 6 Ιουνίου το orthodoxia.info αποκάλυπτε την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 27 του μηνός για την λήψη τελικών αποφάσεων σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και για την κάλυψη, πιθανότατα, του κενού θρόνου της Μητροπόλεως Μετεώρων κανείς δεν περίμενε το τι θα επακολουθήσει.

Οι επιστολές μεταξύ των μητροπολιτών Αργολίδος και Πειραιώς και το κλίμα που δημιουργήθηκε στις τάξεις των Ιεραρχών, με τον Γόρτυνος να παρεμβαίνει με δική του επιστολή, κι άλλους να ετοιμάζονται να θέσουν το θέμα εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων της ΙΣΙ στέρησαν από το Σώμα των Ιεραρχών την αναγκαία ενότητα ώστε να συζητήσουν απερίσπαστοι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ταυτόχρονα οι πολλοί υποψήφιοι για την θέση του μητροπολίτη Μετεώρων θα ήταν ένας ακόμη περισπασμός αφού και πάλι οι μητροπολίτες δύσκολα θα έβρισκαν κοινό τόπο.

Τα μηνύματα που έφθαναν στον Αρχιεπίσκοπο ήταν ανησυχητικά και όλα έδειχναν πως αυτή η Σύνοδος της Ιεραρχίας ίσως να προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε.



Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου με τον μητροπολίτη Καισαριανής, με τον δεύτερο να θεωρεί πως ο Αρχιεπίσκοπος τον άφησε εκτεθειμένο μη εγκρίνοντας την έκδοση του συγγραφικού του έργου σχετικά με το θέμα των Νέων Χωρών κάτι το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα άνοιγε νέο κύκλο συζητήσεων για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Έτσι η έκτακτη ΙΣΙ μετατράπηκε σε έκτακτη ΔΙΣ ώστε οι δώδεκα μητροπολίτες που την απαρτίζουν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο να αναλάβουν να βρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται για το θέμα των θρησκευτικών αποφεύγοντας τις εντάσσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η συγκέντρωση των 80 στην ίδια αίθουσα σε μια τόσο ηλεκτρισμένη συγκυρία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνέρχεται αύριο υπό τον κ. Ιερώνυμο είναι όπως όλα δείχνουν η πλέον ανώδυνη λύση που θα μπορούσε να επιλεγεί, κάνοντας πολλούς να σχολιάζουν πως ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε δια του… στρίβειν να αποφύγει μια εκτεταμένη και πολυεπίπεδη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

2 σχόλια:

  1. Καλά, δεν ντρέπονται ? Εκεί φθάσαμε ? Στο μακριά κι αγαπημένοι ? Ο καθένας (δεσπότης) στο δικό του πνευματικό μαγαζάκι, κι άσε τους άλλους να κουρεύονται ? Όλα είναι μια πρόζα δηλαδή ? Μη τυχόν και διαταραχθεί η ενότητα, γιατί ΤΙ θα πούμε στα κανάλια ?


    Κι εμείς περιμένουμε την ιεραρχία να αρθρώσει λόγο για το θέμα των θρησκευτικών!!
    Νιώθω πραγματικά μια πίκρα...

    π. Βασίλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς κάπως έτσι είναι.Θα ανεβάσω κάτι σχετικό σε λίγο.

      Διαγραφή

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...