Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Σουρεαλιστικοί Κυθήριοι 7:Βιτσέντζος Κορνάρος,ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο

Αποτέλεσμα εικόνας για old boat paintings

Ένα χρόνιο πια πρόβλημα των Κυθήρων είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά.Γι'αυτό και κατ'εξαίρεσιν επόμενος Σουρεαλιστικός Κυθήριος δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά ένα καράβι με όνομα βαρύ σαν το σκαρί του!Βιτσέντζος Κορνάρος κυρίες και κύριοι!

Όταν ήρθα στα Κύθηρα,μάλλον για να έρθω στα Κύθηρα,ένα από τα "προσόντα" του νησιού που εντόνως μου επισημάνθηκε,μαζί με τους καλούς και φιλότιμους κατοίκους,ήταν οι εξαιρετικές συγκοινωνίες.

Εντάξει,όταν μου είπαν για συγκοινωνίες κατάλαβα τις εσωτερικές,του νησιού,αλλά τελικά εννοούσαν τη σύνδεση με Πελ/νησο και Πειραιά.Anyway,δεν έχει και πολύ σημασία καθώς οι εσωτερικές συγκοινωνίες μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο με τις εξωτερικές και τους καλούς και φιλότιμους κατοίκους.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Το Κορνάρος είναι ένα πλοίο ποίημα!Μια οπτασία που τη βλέπεις όπως οι ταξιδιώτες στην έρημο που τους βαράει κατακέφαλα η δίψα και η ζέστη.Άλλωστε τόσο συχνά το βλέπουμε να πιάνει λιμάνι!

Αυτό το καράβι θυμίζει ποδοσφαιριστή που στα 39 του πάει σε ομάδα για τα τελευταία ένσημα.Μία παίζει ,πέντε κάθεται.Σε δυο δρομολόγια παθαίνει εφτά ζημιές.Ή έτσι λένε τέλος πάντων.Γιατί πολύ συχνές είναι .Σαν τον πονόκοιλο που υποκρινόμουν όταν ήθελα να γλιτώσω το σχολείο.



Κάποια εποχή η εταιρεία ήθελε να το "σκάσει" από τη γραμμή.Η αντίδραση των Κυθηρίων,επική!Έχουμε αεροπλάνο,είπαν και γύρισαν πλευρό.Βλέπετε οι Κυθήριοι δεν ασχολούνται με τίποτα πέραν των μικροσυμφερόντων τους και των σογιών τους.Ο Μητροπολίτης μαζί με τον σημερινό δήμαρχο όμως,κάναν ενέργειες ,συγκεντρώσεις επιστολές κλπ και το καράβι παρέμεινε.Σχεδόν.Γιατί από τους 12 μήνες του χρόνου ο... Ναυτίλος εκτελεί δρομολόγια τους 6 κι εκεί το παίζεις σε στοίχημα.Θα το κάνει ,δεν θα το κάνει το δρομολόγιο.

Η ουσία είναι μία.Με δυόμιση μήνες τουριστική κίνηση και όλο τον υπόλοιπο χρόνο με υπό το μηδέν επιβατική κινητικότητα,όχι καράβι ούτε σχεδία δε βλέπεις.

Τελευταία ρίχτηκε κι άλλη μια ρηξικέλευθη ιδέα ανάμεσα στις φωτογραφ...επιστολές του δημάρχου,ήθελα να πω,και κάτι χλιαρές διαμαρτυρίες:Να μην έχουμε καθόλου καράβι για Πειραιά!Ήξερα ότι φοβούνται μην τους φύγω αλλά όχι κι έτσι!Μεγαλειώδης ιδέα που θα οδηγήσει σε σίγουρη λύση.Να ψοφολογήσουν πλήρως τα Κύθηρα σε λίγα χρόνια.

Αυτά με το μπρίκι μας.Με το καράβι που άνετα θα μπορούσε να αναφέρεται στα ποιήματα του Καββαδία,που θα πάρει τη θέση της Αργούς του Ιάσονα,που θα είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης του τόπου όπως την οραματίστηκαν οι αρχές και οι κάτοικοι του τόπου!Άλλος για τη βάρκα μααααααααααααααας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...