Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο σπαθοποιός της Γάζας

al-monitor
Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας - Στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας, στην περιοχή Zeitoun , η οικογένεια του Αμπού Wadi διατηρεί την παράδοση της  σπαθοποιίας, αν και οι πελάτες τους λιγοστεύουν.

Το μικρό εργαστήριο της οικογένειας είναι επιπλωμένο το ίδιο όπως όταν άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια.Η σπαθοποιία  ήταν η οικογενειακή επιχείρηση εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ετών που τα μέλη της ζούσαν στην πόλη της Beersheba μετά τη μετανάστευσή τους μετά τη Νάκμπα , ή την «καταστροφή», την αναγκαστική απομάκρυνση περισσότερων από 750.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ κατά το 1947-49.

Ο Moeen Αμπού Wadi, 48 ετών, είναι ο μόνος σπαθοποιός στη Λωρίδα της Γάζας, γνωστός μεταξύ των ανθρώπων ως «ο σπαθοποιός της Γάζας.» Στο εργαστήρι του υπάρχουν αρχαία ξίφη, μερικά από τα οποία είναι πάνω από 300 ετών, και αραβικά μαχαίρια κρέμονται στους τοίχους.



«Η σπαθοποιία  είναι η ζωή μου. Το εργαστήρι μας είναι το πιο γνωστό και το παλαιότερο σε όλη την περιοχή Zeitoun από το 1957. Το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος με τη σειρά του το κληρονόμησε από τον παππού του.Ευχή του προπάππου μου ήταν  όλα τα εγγόνια και οι απόγονοί του να μάθουν και να διατηρήσουν αυτό το επάγγελμα από γενιά σε γενιά,»είπε ο Αμπού Wadi στο Al-Monitor.

Ξεκίνησε την εκπαίδευση με τον πατέρα του όταν ήταν παιδί. Μέχρι να γίνει  20 ετών, ήταν ήδη ένας έμπειρος σπαθοποιός. Το θεώρησε ως οικογενειακή επιχείρηση και πηγή βιοπορισμού, αρνούμενος άλλες θέσεις εργασίας. Οι πελάτες του προέρχονται από όλη την Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε όλη τη διαδρομή προς τη Ράφα στα νότια, καθώς επίσης και από τη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπού Wadi είπε ότι η σπαθοποιία ήταν μια μέθοδος για τη διατήρηση τον βεδουΐνικο πολιτισμό  της οικογένειας  . Οι Βεδουίνοι, είπε, εκτιμούν το σπαθί και το στιλέτο, τα οποία οι Παλαιστινιακές νομαδικές φυλές που περιπλανιόταν στις κοιλάδες και την έρημο μετέφεραν για να αμυνθούν εναντίον των κλεφτών  ή των άγριων ζώων.

Ο Αμπού Wadi είπε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν φτιάχνει ένα ξίφος είναι να θερμάνει μια βέργα σιδήρου στην υψικάμινο και στη συνέχεια να το χτυπά  κατ 'επανάληψη με σφυρί μέχρι να πάρει  σχήμα. Στη συνέχεια πυρακτώνει και ακονίζει τη λεπίδα, και, ως τελευταίο βήμα, προσθέτει τη λαβή  και το χάλκινο προστατευτικό. Τέλος,προστίθεται  η θήκη, η οποία συχνά είναι επιμεταλλωμένη με χαλκό.

Ο Abu Wadi χρειάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα για να φτιάξει ένα ξίφος, εργαζόμενος τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα. Κάνει διαφορετικούς τύπους ξιφών· τα πιο περιζήτητα στη Λωρίδα της Γάζας είναι το «Hinya» και το «Shiqqa,» τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα και τον τύπο του μετάλλου που χρησιμοποιείται. Κάνει επίσης Δαμασκηνά ξίφη για έναν από τους πελάτες του, ο οποίος τα δίνει ως δώρα για τους συγγενείς του στις αραβικές χώρες. Ορισμένοι πελάτες στη Δυτική Όχθη του ζητούν να κάνει Οθωμανικά γιαταγάνια. «Έχω κάνει δεκάδες Αραβικά και της Οθωμανικά σπαθιά που πωλούνται ως δώρα ή αποστέλλονται στο εξωτερικό», είπε.

Τακτικοί πελάτες του είναι δήμαρχοι και αξιωματούχοι της Γάζας, παλαιστινιακές ομάδες παρέλασης, και οι ομάδες χορού των Dabke και των Βεδουίνων, που χρησιμοποιούν σπαθιά και μαχαίρια σε παρελάσεις και επιδείξεις τους.

Για τον Αμπού Wadi, μέρος της πρόκλησης είναι να βρει τα υλικά . Μερικές φορές παίρνει σίδηρο από το σκελετό των παλαιών αυτοκινήτων στη βιομηχανική περιοχή της Γάζας Asqoula. Στη συνέχεια τα σφυρηλατεί και τα κάνει ξίφη, μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από ό, τι αν έχει μια έτοιμη βέργα σιδήρου. Η δημιουργία της θήκης μπορεί να είναι επίσης δύσκολο υπό το φως του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και την έλλειψη μετάλλων και άλλων υλικών.Ο Abu Wadi αντικαθιστά συνήθως τον χαλκό με άλλα υλικά για να φτιάξει τη θήκη.

Είπε ότι οι τιμές των σπαθιών του κυμαίνονται από $ 150 έως $ 500 .

Ο Abu Wadi αγαπά το επάγγελμά του και είναι πρόθυμος να το μεταδώσει στον 11χρονο γιο του Majid, ο οποίος γνωρίζει ήδη τις βασικές μεθόδους παρασκευής ιστορικών σπαθιών.Ο Majid αναμένεται να αναλάβει το έργο, διατηρώντας το εργαστήριο που εργάζεται τα επόμενα χρόνια.

«Ο βεδουΐνικος πολιτισμός μας στην Παλαιστίνη υπαγορεύει να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας και να τη περάσουμε στα παιδιά μας. Δεν με πειράζει αν ο γιος μου εργαστεί σε άλλο επάγγελμα εφ 'όσον συνεχίζει να φτιάχνει ξίφη χρησιμοποιώντας την αυθεντική μέθοδο των  Παλαιστίνιων Βεδουίνων» , δήλωσε ο Αμπού Wadi.

Ο Παλαιστίνιος ιστορικός και συνταξιούχος δάσκαλος ιστορίας Saeed al-Khalidi είπε ότι η αρχαία πόλη της Γάζας είχε  αρκετούς σπαθοποιούς, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονταν κοντά στο ιστορικό τζαμί Σαγίντ Χασίμ και την περιοχή Shajaiya , όπου βρέθηκαν αρχαία ξίφη που χρονολογούνται από την Δυναστεία των Αγιουβίδων το 12ο αιώνα και την εποχή του ρωμαϊκού πολιτισμού .

«Η Γάζα είναι μια αρχαία ιστορική πόλη, η οποία δέχθηκε επίθεση από διάφορους εισβολείς. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής και της ρωμαϊκής κυριαρχίας, η Γάζα ήταν η πόλη όπου οι στρατοί προετοίμαζαν τον εξοπλισμό τους, και χρησίμευε ως πέρασμα για τους εισβολείς από και προς την Ασία και την Αφρική,»είπε ο Khalidi στο Al-Monitor. Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις μάχες, οι περισσότεροι από τους πολεμιστές χρησιμοποιούσαν ξίφη της Υεμένης .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...